Львівський сирник з полуницею: простий рецепт

Неймовірний літній десерт від food-блогера Олени Сагун

Сьогодні будемо готувати десерт, який, напевне, знають усі, хто бував у Львові. Та й навіть ті, хто не бував, бо львівський сирник можна зустріти в меню не тільки львівських кав’ярень.⠀

Канонічним прийнято вважати рецепт Дарії Цвек. Серед інгредієнтів у рецепті є варена картопля, проте можна використовувати манну крупу. Мені буде дуже цікаво якось спробувати саме з картоплею, неодмінно це зроблю, але цього разу я все ж таки приготувала сирник з додаванням манки.

У чому ще особливість львівського сирника? Для нього рекомендують брати домашній сир. Проте я розумію, що шукати його побіжать не всі. Я сама не шукала, тому взяла звичайний магазинний кисломолочний сир жирністю 9%. Результат мене цiлком задовольнив. Єдине, раджу брати не розсипчастий сир, а бiльш пастоподібний, який тримається купи. Зазвичай такий сир продається у квадратних упаковках.

Ще одна особливість — окреме збивання жовтків та білків. Це робить текстуру десерту більш ніжною. Ну і ще одне — сирник зазвичай поливають шоколадом. Для глазурі є канонічний рецепт, але сьогодні я даю спрощений варіант.

Традиційно сирник готують з родзинками, хоча тут ніхто нікого не обмежує, тож можна обрати ту начинку, яку вам хочеться. Мені, наприклад, захотілося зробити сирник з полуницями, бо сезон у розпалі.

Здається, все пояснила, а тепер до справи.

Інгредієнти для прямокутної кексової форми розміром 20х11 см та заввишки 6 см:

400 г кисломолочного сиру (у мене жирністю 9%)

3 яйця

70 г м’якого вершкового масла

2 ст. л. манної крупи

75 г цукру

цедра 1 великого лимона

1 ч. л. ванільного цукру

дрібка солі

приблизно 250 г полуниці

Для шоколадної глазурі (спрощеного варіанта):

70 г чорного шоколаду (вміст какао приблизно 50-56%)

приблизно 20 г вершкового масла

Готуємо:

Полуницю миємо, обсушуємо за допомогою паперових рушників, нарізаємо ягоди залежно від їхнього розміру або половинками, або четвертинками. Кисломолочний сир бажано перетерти через сито. Коли немає сита, але є занурювальний блендер, то можна скористатися ним. Якщо немає нічого, то варто хоча б пом’яти виделкою, щоб сир був без великих грудочок. Далі переходимо безпосередньо до приготування.

Відділяємо білки від жовтків. У глибоку посудину кладемо жовтки, м’яке вершкове масло, звичайний та ванільний цукор та збиваємо все міксером до однорідної, світлої, пишної маси. Додаємо цедру лимона, манну крупу та кисломолочний сир, збиваємо до однорідності. Маса буде густою, якщо здасться, що ваш міксер не тягне, активно перемішайте масу виделкою.

В окремій посудині збиваємо білки з дрібкою солі. Збиваємо до густих, стійких піків. Частинами додаємо збиті білки в наше сирне тісто, після кожного додавання акуратно перемішуємо силіконовою лопаткою чи металевою ложкою, переміщуючи масу в напрямку від стінок до центру посудини. Наприкінці додаємо нарізані полуниці й також акуратно перемішуємо.

Беремо прямокутну кексову форму. Оскільки наш готовий сирник треба буде потім перевернути і вийняти з форми, то найкращий спосіб уберегти його від прилипання — застелити дно та стінки форми папером для випікання. Навіть якщо форма силіконова, все одно можна застелити, бо із сирною (ніжною та крихкою) випічкою бувають казуси навіть у силіконових формах (кажу з досвіду).

Отже, перекладаємо сирне тісто у підготовлену форму, ставимо форму в заздалегідь розігріту до 160 градусів духовку. Випікається сирник у середньому годину, проте все залежить від особливостей духовки, тож може знадобитися і більше часу. Перевіряйте готовність, проколовши сирник зубочисткою чи дерев’яною паличкою. Оскільки тісто у нас без борошна, то зубочистка не виходитиме ідеально сухою, але показником готовності буде те, що на зубочистку не налипатиме сирна маса.

Коли сирник буде готовий, вимикаємо духовку і залишаємо сирник у ній ще хвилин на 20-30, щоб десерт охолоджувався без перепаду температури. Потім дістаємо з духовки і даємо повністю охолонути у формі до кімнатної температури. Після цього накриваємо форму тарелем, на якому будемо подавати, та перевертаємо сирник на таріль.

Якщо на поверхні сирника буде волога (через довге перебування у формі), нічого страшного, приберіть вологу паперовим рушником чи серветкою.

Прикрашаємо. Я вже зазначила, що даю найпростіший варіант шоколадної глазурі. На водяній бані розтоплюємо шоколад та масло, помішуючи у процесі, щоб була однорідна маса. Поливаємо гарячою глазур’ю сирник, який повністю охолов. Глазур вийде густою, тож можете допомогти їй стікати ложкою чи лопаткою. Залиште политий сирник хвилин на 15-20 за кімнатної температури, потім поставте в холодильник. Подавайте холодним. За бажанням можете прикрасити ягодами та листочками м’яти. Ось і все, смачного!


Реклама

Популярні матеріали

Які босоніжки нам потрібні цієї весни


«Діамант — найгарніша і найбажаніша інвестиція»: засновниця Diva...


Сучасний погляд на українські традиції: чому варто відвідати...


Читайте також
Популярні матеріали