Куліш з грибами, вершками та білим вином

Готуємо з Євгеном Клопотенком

«Куліш — народна українська страва, яку зазвичай готували для великої родини у казанку, на відкритому вогні. Звідси походить ще одна назва страви — дворова каша. Найвідоміший її рецепт — це пшоно з підсмаженим салом і цибулею. Але так склалося, що в різних регіонах країни свій варіант кулішу, тому подекуди додають м`ясо та овочі, прянощі та різну зелень до смаку.

Ми теж вирішили знайти свій куліш і розробили справжнє пісне гастроблюдо. Нас надихнуло італійське різотто, тому до крупи ми додали гриби, овочевий бульйон і біле сухе вино. Вийшла напрочуд вишукана, насичена смаком та ароматами страва. Ви можете зварити його у казанку на пікніку для великої компанії», — радить Євген Клопотенко.

Поради щодо приготування кулішу з пшоном та грибами

Пшоно може давати гіркоту, тому його потрібно або добре промити кілька разів гарячою водою, або залити окропом і залишити на 5 хвилин, потім злити рідину.

Для куліша приготуйте овочевий або грибний бульйон. Щоб овочі віддали ще більше смаку та аромату, їх можна запекти в духовці, не очищаючи від шкірки.

Для страви ми використовували печериці, але за бажанням ви можете взяти гливи або білі гриби.

Інгредієнти:

Для кулішу:

250 г пшона

1 середня морква

1 цибуля

200 г грибів печериць

20 г вершкового масла 82,5%

50 мл білого сухого вина

100 мл вершків будь-якої жирності

сіль та перець за смаком

3 гілочки кропу для подачі

100-150 мл овочевого бульйону

Для овочевого бульйону:

1 середня морква

1 цибуля

100 г кореня селери

1 лавровий лист

2 горошини запашного перцю

3 горошини чорного перцю

сіль за смаком

2 л води

Куліш з грибами, вершками та білим вином: покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти та зваріть овочевий бульйон. Очистіть моркву та 100 г кореня селери, наріжте великими шматками. Цибулю очистіть, і зробіть надрізи навхрест. Овочі складіть у каструлю, залийте 2 л води, додайте прянощі: 2 горошини запашного перцю, 3 горошини чорного перцю та лавровий лист. Варіть 60 хвилин на маленькому вогні. Посоліть до смаку. Після приготування заберіть овочі з бульйону і за бажанням процідіть.

Моркву і цибулю очистіть і наріжте дрібним кубиком. Гриби печериці (200 г) промийте та наріжте дрібним кубиком. Сковороду розігрійте з 20 г вершкового масла 82,5%, перекладіть нарізані овочі і обсмажуйте до м`якості цибулі. Додайте в овочі 50 мл білого сухого вина і випаруйте його. У нас на це пішло п`ять хвилин.

Пшоно (250 г) промийте в гарячій воді, пересипте в овочі.

Періодично підливайте овочевий бульйон. Усього використавши 100-150 мл. Тушкуйте 15 хвилин на маленькому вогні до стану аль денте.

Наприкінці додайте 100 мл вершків будь-якої жирності. Посоліть і поперчіть до смаку. Готуйте до м`якості пшона. Подавайте відразу на стіл і прикрасьте подрібненими гілочками кропу.


Реклама

Популярні матеріали

Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю...


Чай із кульбаби: корисні властивості, правила приймання та...


Апетитні кольори та інноваційні матеріали у новій колекції...


Читайте також
Популярні матеріали