Куліш з грибами, вершками та білим вином

Готуємо з Євгеном Клопотенком

«Куліш — народна українська страва, яку зазвичай готували для великої родини у казанку, на відкритому вогні. Звідси походить ще одна назва страви — дворова каша. Найвідоміший її рецепт — це пшоно з підсмаженим салом і цибулею. Але так склалося, що в різних регіонах країни свій варіант кулішу, тому подекуди додають м`ясо та овочі, прянощі та різну зелень до смаку.

Ми теж вирішили знайти свій куліш і розробили справжнє пісне гастроблюдо. Нас надихнуло італійське різотто, тому до крупи ми додали гриби, овочевий бульйон і біле сухе вино. Вийшла напрочуд вишукана, насичена смаком та ароматами страва. Ви можете зварити його у казанку на пікніку для великої компанії», — радить Євген Клопотенко.

Поради щодо приготування кулішу з пшоном та грибами

Пшоно може давати гіркоту, тому його потрібно або добре промити кілька разів гарячою водою, або залити окропом і залишити на 5 хвилин, потім злити рідину.

Для куліша приготуйте овочевий або грибний бульйон. Щоб овочі віддали ще більше смаку та аромату, їх можна запекти в духовці, не очищаючи від шкірки.

Для страви ми використовували печериці, але за бажанням ви можете взяти гливи або білі гриби.

Інгредієнти:

Для кулішу:

250 г пшона

1 середня морква

1 цибуля

200 г грибів печериць

20 г вершкового масла 82,5%

50 мл білого сухого вина

100 мл вершків будь-якої жирності

сіль та перець за смаком

3 гілочки кропу для подачі

100-150 мл овочевого бульйону

Для овочевого бульйону:

1 середня морква

1 цибуля

100 г кореня селери

1 лавровий лист

2 горошини запашного перцю

3 горошини чорного перцю

сіль за смаком

2 л води

Куліш з грибами, вершками та білим вином: покроковий рецепт

Підготуйте всі інгредієнти та зваріть овочевий бульйон. Очистіть моркву та 100 г кореня селери, наріжте великими шматками. Цибулю очистіть, і зробіть надрізи навхрест. Овочі складіть у каструлю, залийте 2 л води, додайте прянощі: 2 горошини запашного перцю, 3 горошини чорного перцю та лавровий лист. Варіть 60 хвилин на маленькому вогні. Посоліть до смаку. Після приготування заберіть овочі з бульйону і за бажанням процідіть.

Моркву і цибулю очистіть і наріжте дрібним кубиком. Гриби печериці (200 г) промийте та наріжте дрібним кубиком. Сковороду розігрійте з 20 г вершкового масла 82,5%, перекладіть нарізані овочі і обсмажуйте до м`якості цибулі. Додайте в овочі 50 мл білого сухого вина і випаруйте його. У нас на це пішло п`ять хвилин.

Пшоно (250 г) промийте в гарячій воді, пересипте в овочі.

Періодично підливайте овочевий бульйон. Усього використавши 100-150 мл. Тушкуйте 15 хвилин на маленькому вогні до стану аль денте.

Наприкінці додайте 100 мл вершків будь-якої жирності. Посоліть і поперчіть до смаку. Готуйте до м`якості пшона. Подавайте відразу на стіл і прикрасьте подрібненими гілочками кропу.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Читайте також
Популярні матеріали