«Саме крученики зі свинини із чорносливом та волоськими горіхами я хочу сьогодні приготувати. Щодо назви, то все очевидно — начинку треба закручувати у шматочок м’яса, тому страву назвали кручениками. М’ясо для кручеників можна вибирати будь-яке — смачно буде і зі свинини, і з яловичини, і з курятини. Я вибрав свинину: це м’ясо — одне з найбільш уживаних серед українців. Це стосується і начинки: чорнослив з горіхами — дуже поширений варіант начинки для кручеників. Щоб страва була соковитішою, я приготував овочевий соус із моркви, цибулі та томатної пасти», — каже Євген Клопотенко.
Складові:
500 г свинини (антрекот)
150 г чорносливу
100 г волоських горіхів
2-3 ст. л. соняшникової олії
сіль та перець до смаку
Для соусу:
1 морквина
1 цибулина
1 гілочка розмарину
2 ст. л. томатної пасти
150 мл води
2 ст. л. соняшникової олії
сіль та перець до смаку
Готуємо крученики:
Підготуйте всі інгредієнти для приготування кручеників зі свинини із чорносливом та волоськими горіхами. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.
Розріжте 500 г свинячого антрекота на 6 частин завтовшки приблизно 1 см.
Викладіть м’ясо на дошку, накрийте харчовою плівкою та відбийте молотком для м’яса. Робіть це обережно, щоби м’ясо не порвалося. Посоліть і поперчіть свинину з обох боків.
Подрібніть 150 г чорносливу та 100 г волоських горіхів.
Викладіть начинку на шматочки м’яса та згорніть їх у рулетики.
Обв’яжіть кожен рулетик ниткою так, щоб він не розкрутився під час приготування.
Розігрійте сковороду з 2-3 ст. л. соняшникової олії й обсмажте крученики до золотистої скоринки.
Для засмажки очистьте моркву та цибулю. Морквину натріть на тертці, а цибулину наріжте кубиками.
Обсмажте цибулю та моркву на розігрітій сковороді з 2 ст. л. олії до м’якості цибулі. Додайте трохи солі та перцю, 2 ст. л. томатної пасти. Перемішайте та влийте 150 мл води. Тушкуйте, поки вода не випарується.
Викладіть у форму для запікання крученики та соус. Для аромату додайте частинки гілочки розмарину. Запікайте 20 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці.