«Я вже якось давала рецепт лежня з капустою, тепер ось ще з м’ясом тримайте. Нагадаю, що лежні — це ще одна назва картопляних зраз. А от такий лежень — запечений однією великою порцією в духовці — це, на мою думку, найпростіший і найледачіший варіант страви.⠀
Важливо: я готувала в овальній формі 22х15 см, якщо хочете робити в більшій, тоді збільшуйте кількість інгредієнтів», — радить food-блогерка Олена Сагун.
Інгредієнти:
– 500-600 г картоплі
– приблизно 300 г фаршу (на фото фарш з яловичини, але я також готувала з курятиною)
– 1 невелика цибулина
– 1 невелика морква
– 1 яйце
– олія для смаження та ще трохи олії (або вершкового масла) для змащування форми
– сіль, перець до смаку, також за бажанням можна використати ті спеції, які ви любите додавати до страв з картоплі чи м’яса.⠀
Приготування:
Поставте почищену картоплю варитися у підсоленій воді. Поки вариться, зробіть начинку: дрібно накришіть цибулю, підсмажте її на политій олією пательні до легкого золотавого відтінку. Додайте натерту моркву, ще трохи обсмажте, додайте фарш, активно перемішуйте, розбиваючи великі грудки лопаткою.
Смажте на невеликому вогні до готовності м’яса, час від часу перемішуйте. Можна додати трохи води, якщо фарш здаватиметься сухим. Посоліть, додайте перцю до смаку.
Зварену картоплю потовчіть, дайте трохи охолонути, додайте сире яйце, солі, перцю та добре перемішайте. Змастіть форму для запікання, викладіть половину картопляної маси, зверху викладіть м’ясну начинку. Накрийте другою частиною картопляної маси, розрівняйте ложкою. Запікайте лежень у розігрітій до 200 градусів духовці 25-30 хв. Їжте теплим. Найкраще він смакує зі сметаною.