Гречаники з томатним соусом: простий рецепт

Готуємо знамениту українську страву з Євгеном Клопотенком

«Якщо ми заглянемо до старих українських кулінарних книг, то обов’язково знайдемо там рецепт гречаників. Гречаники давно популярні в Україні. Це страва на основі гречаної крупи з додаванням м’яса, засмажки з овочів чи картоплі. За формою гречаники трохи нагадують котлети. У давнину їх готували з гречаного борошна з яйцем і сироваткою, за однією з версій, іноді додавали дріжджі та хлібну закваску.

Схожа страва присутня у польській кухні, французькій, німецькій і навіть корейській. Але на відміну від українських гречаників у інших країнах вироби більш тонкі й часто їх готують солодшими та подають з ягідними соусами чи йогуртом.

Переважно до гречаників завжди додають фарш — частіше з птиці: курки, індички чи качки. Але існує і пісний варіант — без яйця та м’яса, лише з додаванням овочів. Щодо способу приготування, то в українському варіанті страви іноді гречаники спочатку обсмажують, а потім запікають та подають зі сметанним чи томатним соусом.

Я хочу поділитися рецептом гречаників з курячим фаршем та соусом на основі томатної пасти та яблука. Особливого смаку соусу надає розчинна кава — досить незвичайно, але дуже смачно, післясмак соусу просто захоплює рецептори в полон. Самі ж гречаники я вирішив не обсмажувати, а одразу запекти. На мою думку, так страва буде трохи кориснішою», — каже Євген Клопотенко.

Як приготувати гречаники з томатним соусом

Складові:

Для гречаників:

300 г курячого фаршу

125 г гречки

50 г сала

250 мл води

2 яйця

1/3 ч. л. меленого чорного перцю

3-4 ст. л. манки (для панірування)

3-4 ст. л. соняшникової олії

1/2 ч. л. солі

Для томатного соусу:

2-3 ст. л. томатної пасти

200 мл води

3-4 зубки часнику

1/2 шт. перцю (гіркого)

1 яблуко

1 ч. л. кави (розчинної)

1 щіпка цукру

1 щіпка солі

Гречаники з томатним соусом: покроковий рецепт

Залийте 125 г гречаної крупи 250 мл води, посоліть до смаку і варіть на середньому вогні протягом приблизно 15 хвилин. Завжди звертайте увагу на вказівки на упаковці, вони можуть відрізнятися залежно від виробника.

Посічіть ножем 50 г сала. Коли гречка охолоне, додайте до неї 300 г курячого фаршу та подрібнене сало. Додайте 2 яйця.

Трохи посоліть і поперчіть. Сформуйте з маси вироби у вигляді котлет.

Запаніруйте гречаники в манці (вам знадобиться приблизно 3-4 ст. л.).

Застеліть деко пергаментом і змастіть олією. Викладіть гречаники і запікайте в духовці за температури 180 градусів 15-20 хвилин.

Для томатного соусу натріть на тертці 1 яблуко. Перекладіть у сковороду разом із 2-3 ст. л. томатної пасти та 200 мл води. Натріть на дрібній тертці або пропустіть через часниковий прес 3-4 зубки часнику, додайте в сковороду.

Наріжте тонкими слайсами гіркий перець і додайте в соус разом з 1 щіпкою цукру і 1 щіпкою солі. Тушкуйте 2-3 хвилини і додайте 1 ч. л. розчинної кави. Перемішайте соус та доведіть до потрібної консистенції.

Подавайте готові гречаники разом з томатним соусом.


Реклама

Популярні матеріали

Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю...


Чай із кульбаби: корисні властивості, правила приймання та...


Апетитні кольори та інноваційні матеріали у новій колекції...


Читайте також
Популярні матеріали