Євген Клопотенко на своєму сайті ділиться секретом коронної італійської страви.
Інгредієнти для піци з сирними бортиками
Для тіста:
300 г Борошно
20 г Дріжджі (пресовані)
180 мл Вода
2,5 ст. л. Оливкова олія (або рослинна)
½ ч. л. Цукор
1 ч. л. Сіль
Для начинки:
2 ст. л. Томатный соус
1 шт. Томат
100 г Оливки (без кісточки, приблизно 1 жменя)
2-3 шт. Печериці
150 г Сир Моцарела (твердий)
½ шт. Цибуля (білий)
1 ст. л. Кукурудзяна крупа (опціонально)
1 ст. л. Базилік або кріп сушений
Піца з сирними бортиками: покроковий рецепт
Для тіста в борошно (300 г) викладіть з одного боку цукор (½ ч. л.) і сіль (1 ч. л.).
З іншого боку миски покришіть дріжджі (20 г).
Дуже ретельно перетріть руками дріжджі з сіллю, цукром і борошном в крихту.
Додайте теплу воду (180 мл). Вода повинна мати температуру приблизно 38-40 градусів.
Додайте оливкову олію (2,5 ст. л.). Цілком можете використовувати і будь-яку рослинну олію.
Замішайте м`яке і еластичне тісто, яке не повинно липнути до рук. Сформуйте з тіста кулю, акуратно викладіть в миску і накрийте рушником або харчовою плівкою.
Приберіть в тепле місце для підйому на 30-40 хвилин. Тісто має збільшитися у кілька разів.
Для начинки оливки (100 г) і печериці (2-3 шт.) наріжте тонкими слайсами. Половину білої цибулі наріжте півкільцями. Томат розріжте навпіл і теж наріжте тонкими слайсами. Пам`ятайте про те, що піца випікається всього 5-7 хвилин і за цей час начинка повинна встигнути приготуватися. Частину моцарели наріжте брусочками зі стороною 0,5-1 см.
Тісто, що піднялося, обімніть і сформуйте основу піци руками або за допомогою качалки. Перекладіть основу на пергамент і почніть формувати піцу.
По краю основи викладіть брусочки сиру моцарела і почніть защипувати тістом.
Таким чином загорніть сир тістом всередину по всьому колу, сформувавши бортики.
Змастіть основу піци томатним соусом з базиліком (2 ст. л.), як у мене, або будь-яким іншим за своїм смаком. Зараз їх представлена на ринку величезна кількість.
Рівномірно розподіліть зверху оливки і півкільця білої цибулі.
Викладіть томати і печериці. У хаотичному порядку розкладіть шматочки моцарели, що залишилися. Можна прямо рвати її руками, а можна класично натерти на крупній тертці. Вибір за вами.
Перед тим, як відправити піцу в духовку, посипте її кукурудзяною крупою (1 ст. л.). Вона зробить структуру піци ще більш хрусткою і ароматною. Але це за бажанням, якщо раптом у вас виявилася на полиці така крупа. Посипте піцу сухим базиліком (1 ст. л.). Поставте піцу в попередньо розігріту до 230 градусів духовку на 5-7 хвилин. Ще теплою піцу відразу ж подавайте до столу.