Готуємо найсмачніший лимонний тарт

Дуже смачний десерт із кислим лимонним курдом та солодкою пишною швейцарською меренгою

«Лімонний тарт — один із найпопулярніших та найсмачніших десертів. Я думаю, що справа в класній комбінації кислого лимонного курда та солодкої пишної швейцарської меренги. А на вигляд цей десерт —  сама досконалість! Його можна готувати у великій формі або зробити маленькі порційні тарти, як захочете. Обов`язково спробуйте, адже приготувати лимонний курд і меренгу не так і важко, як може здатися», — запевняє Євген Клопотенко.

Як приготувати лимонний тарт?

Інгредієнти:

Для тіста:

100 г вершкового масла

50 г цукрової пудри

250 г борошна

2 яєчні жовтки

2 ст. л. холодної води

1 щіпка солі

Для курда:

200 мл лимонного соку (це приблизно 3-4 лимони)

4 яйця

2 яєчні жовтки

120 г цукру

125 г вершкового масла

7 г желатину (швидкорозчинного гранульованого)

Для меренги:

4 яєчні білки

250 г цукру

Лимонний тарт: покроковий рецепт

Для основи тарта з`єднайте в мисці 250 г борошна, щіпку солі, 50 г цукрової пудри, 100 г холодного вершкового масла і 2 жовтки. Білки поки залиште, вони знадобляться для приготування меренги.

Лимони (3-4 шт.) вимийте і розріжте навпіл. Вичавіть лимонний сік (має вийти 200 мл).

Замісіть тісто. Якщо тісто виходить сухе, додайте 2 ст. л. холодної води. Готове тісто сформуйте в кулю, оберніть харчовою плівкою та залиште в холодильнику на 30 хвилин.

Розкачайте тісто, що остигло, між двома листами пергаменту в пласт товщиною близько 4 мм. Желатин замочіть у воді у співвідношенні 1:5 (тобто знадобиться приблизно 35 мл води).

Розкатане тісто викладіть у форму для запікання — я використав форму діаметром 26 см. Залишки тіста по краях акуратно зріжте ножем.

Зробіть у тесті проколи виделкою і ще раз поставте остудитись на 30 хвилин у холодильнику. Далі запікайте 15-20 хвилин в духовці при температурі 180 градусів. Дайте тісту повністю охолонути.

У мисці з`єднайте 4 яйця, 2 жовтки та 120 г цукру. Добре перемішайте суміш вінчиком.

Лимонний сік перелийте в сотейник і прогрійте на невеликому вогні приблизно до 70 градусів або до появи легкої пари.

Гарячий лимонний сік влийте тонким струмком в яєчно-цукрову масу, продовжуючи перемішувати вінчиком, поки консистенція не стане однорідною.

Поверніть суміш із миски в сотейник і варіть, не перестаючи помішувати, поки не отримаєте консистенцію густої сметани.

Зніміть сотейник з плити і додайте набряклий желатин. Добре перемішайте вінчиком, щоб желатин добре розчинився.

Додайте 125 г вершкового масла і знову добре перемішайте до повного його розчинення. Накрийте курд харчовою плівкою, щоб вона торкалася крему, і поставте остудитися до кімнатної температури.

Заповніть пісочну основу лимонним курдом і ще раз поставте в холодильник на 20 хвилин.

4 яєчних білка, що залишилися від приготування основи і курда, змішайте у вогнетривкій мисці з 250 г цукру і поставте на парову лазню. Доведіть суміш до температури 50-55 градусів, постійно помішуючи вінчиком. Якщо немає термометра, обережно перевірте рукою — суміш повинна бути гарячою.

Розігрійте духовку до 200 градусів. Зніміть миску з парової лазні та збийте масу міксером до стійких піків, це від 5 до 10 хвилин.

Акуратно викладіть меренгу зверху на курд і зробіть за допомогою ложки хвилястий рельєф. Поставте тарт у розігріту духовку ще на 3-5 хвилин — найкраще використовувати режим грилю. Будьте дуже уважні, меренга може легко згоріти. В результаті у вас повинна вийти м`яка щільна меренга з потемнілими піками.


Реклама

Популярні матеріали

Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву


Новорічний френч: трендовий святковий манікюр


Це база: чорні пуховики, які ніколи не вийдуть з моди


Читайте також
Популярні матеріали