Готуємо класичну пасту з болоньєзе

Страва дуже проста у приготуванні, саме тому її обожнюють італійці

«Чи не найвідоміша у світі італійська страва — це паста із соусом болоньєзе. У її складі паста з твердих сортів пшениці, яку готують зі смачним соусом на основі томатів, яловичого фаршу та червоного вина. Соус до цієї страви родом з Болоньї, міста, яке є неофіційною гастрономічною столицею Італії, — тому і має назву болоньєзе. Готується страва дуже просто, саме тому її обожнюють італійці.

Ми вирішили не змінювати традиційний рецепт, а тільки трохи доповнили його овочами для різноманіття текстур. Пасту приготували самі, тож скажемо, що нічого складного в цьому процесі немає і вам навіть не знадобляться спеціальні кухонні гаджети — тільки ніж та качалка», — говорить Євген Клопотенко.

Особливості приготування соусу болоньєзе

Для класичного соусу спочатку треба обсмажувати часник та цибулю на оливковій олії не більше трьох хвилин, потім додати фарш.

Радимо його зробити самостійно. Традиційно використовують нежирну яловичину, але за бажанням ви можете зробити мікс, додавши ще шматок свинини. Ми ж вирішили зробити різні текстури в соусі, тому з яловичини приготували фарш, а свинячу грудинку нарізали кубиками, тож її й першою обсмажили.

Після фаршу можна додавати всі інші інгредієнти та тушкувати не менше 20 хвилин. Повільне приготування робить соус неймовірно ніжним на смак. Разом з вином ми ще влили молоко, аби зменшити кислотність томатів. Якщо вони у вас мають солодкуватий смак, то молоко можете не використовувати.

Чим урізноманітнити смак пасти із соусом болоньєзе?

Ми вирішили приготувати пасту із соусом болоньєзе за класичним рецептом, але ця страва — справжнє поле для експериментів. За бажанням ви можете додати трохи вустерського соусу — того самого, який робить заправку до салату «Цезар» неймовірно смачною.

Якщо у вас є заморожені кубики м’ясного чи грибного бульйону, їх теж можна додати. Для балансу смаку використовуйте трохи лимонного соку.

Як приготувати пасту болоньєзе 

Інгредієнти:

Для соусу:

300 г яловичої м’якоті 

150 г свинячої грудинки/бекону 

1 морквина 

2 стебла селери 

1 цибулина 

300 г томатів у власному соку 

100 мл червоного сухого вина 

200 мл молока (2,5%)

2-3 ст. л. оливкової олії

сіль та перець до смаку

Для тіста:

400 г борошна 

4 яйця 

4-5 ст. л. оливкової олії

1-2 ст. л. води 

1 ч. л. солі 

Готуємо класичну пасту із соусом болоньєзе: покроковий рецепт

Приготуйте тісто для макаронів. У чаші з’єднайте 400 г борошна, 1 ч. л. солі, 4 яйця і 4-5 ст. л. оливкової олії. У процесі замішування за необхідності долийте 1-2 ст. л. води. Зробіть фарш для соусу. Наріжте 300 г м’якоті яловичини невеликими шматочками, які зручно закидати у м’ясорубку. 

Перебийте 300 г томатів пелаті у фудпроцесорі чи зробіть це за допомогою занурювального блендера. Ви також можете використовувати звичайні томати та експериментувати із жовтими, аби отримати незвичний для цієї страви колір соусу.  

Замішане тісто загорніть у плівку і відправте його відпочити в холодильник на 20-30 хвилин. У цей час можна приготувати соус болоньєзе. 

Для соусу болоньєзе наріжте кубиками 150 г свинячої грудинки і 1 цибулину. Приблизно такими ж кубиками наріжте 2 стебла селери і 1 морквину. 

Пательню розігрійте з 2-3 ст. л. оливкової олії та перекладіть кубики бекону. Підрум’яньте їх.

Додайте кубики моркви, цибулі та селери. Готуйте 3-4 хвилини всі овочі. 

Потім додайте на пательню фарш, при постійному перемішуванні підрум’янюйте 1-2 хвилини, щоб він потемнішав. 

Влийте на пательню 100 мл червоного вина та випарюйте його протягом 1-2 хвилин, щоб залишився тільки винний аромат.  

Далі влийте томатне пюре і тушкуйте на маленькому вогні 20-30 хвилин. Додайте сіль і перець до смаку. 

У кінці приготування влийте 200 мл молока (2,5%) і тушкуйте ще 5-7 хвилин. Молоко тут потрібне для того, щоб трохи пом’якшити кислотність томатів — смак соусу виходить дуже ніжним. 

Згорніть пласт тіста в рулетик, попередньо присипавши борошном, щоб пласти не злиплися. Наріжте смужками, регулюючи товщину за своїм бажанням. 

Залежно від обраної вами товщини ви отримаєте один з видів італійської пасти — тальятеле, лінгвіні або папарделе. 

Свіжу пасту варіть у підсоленій воді не більше 2 хвилин. Візьміть до уваги, що на 1 л води необхідно брати 10 г солі. Відварену пасту викладіть на тарілку і щедро додайте соус болоньєзе. За бажанням можете посипати страву тертим пармезаном, але це не обов’язково. 


Реклама

Популярні матеріали

Які босоніжки нам потрібні цієї весни


«Діамант — найгарніша і найбажаніша інвестиція»: засновниця Diva...


Сучасний погляд на українські традиції: чому варто відвідати...


Читайте також
Популярні матеріали