Готуємо болгарський холодний суп таратор

Замість окрошки

«Якщо українці готують у жарку пору року окрошку, то болгари віддають перевагу холодному супу таратору. Цей суп готувати швидко, адже інгредієнти для нього не потрібно термічно обробляти, просто нарізати та готово!», — каже Євген Клопотенко.

6 порад для приготування супу таратор

• У класичному рецепті таратора — несолодкий йогурт. Втім, у болгарських селах роблять кисле коров`яче молоко, овече та козяче, а для супу всі види молока змішують. Також можна використовувати кисле молоко.

Основний овоч у супі — огірок, але смак супу цілком можна урізноманітнити й іншими овочами, наприклад, редисом, салатом романо, морквою, селерою і навіть гарбузом з кабачками. Овочі необхідно дрібно нарізати, та якщо з огірка зробити мікс: половину нарізати, а половину потерти на тертці.

• До овочів додають кріп, пір`я зеленої цибулі, сіль, олію та волоські горіхи. До речі, останні можна посмажити чи підсушити у духовці.

• Густоту супу можна регулювати водою. Для свого рецепта я використав мінеральну воду, але цілком підійде охолоджена столова.

• Цей традиційний болгарський суп подається холодним, тому до тарілки можна додати шматочки льоду.

• Таратор можна просто посолити, але якщо ви хочете досягти оригінального смаку болгарської страви, то тоді не обійтися без приправи «шарена сол» або іншими словами «строката сіль». У складі кухонна сіль, чебрець, пажитник, паприка, коріандр, чилі, чорний перець, мелені кукурудзяні зерна та печене гарбузове насіння. До речі, приправа не лише посилить смак та аромат супу, а й продовжить його термін придатності, а все завдяки пажитникові у складі. Втім, таку суміш спецій можна знайти в Україні практично у будь-якому супермаркеті.

Як приготувати суп таратор

Інгредієнти:

3-4 огірки середнього розміру

200 г йогурту густого білого

1 склянка мінеральної води (200-250 мл)

1 зубчик часнику (за бажанням)

5-6 гілочок кропу

3-5 пір`я зеленої цибулі

1 лимон (сік та цедра)

2 ст. л. оливкової олії

100 г волоських горіхів

1 зірочка анісу (бадьяна)

2 ст. л. рідкого меду

Сіль та перець до смаку

Готуємо холодний суп таратор: покроковий рецепт

Огірок — це основа супу таратор. Ретельно вимийте 3-4 огірки та обріжте «хвостики» з двох боків. Половину огірків натріть на велику тертку.

Другу половину наріжте дрібним кубиком зі стороною 0,3-0,5 см. Так, структура супу стане цікавою. Поєднайте огірки в одній мисці.

У сотейник налийте 1 ст. л. меду і помістіть до нього зірочку анісу. Добре прогрійте сотейник із медом, щоб аніс віддав свої аромати меду. Зніміть сотейник із вогню та стабілізуйте температуру другою столовою ложкою меду, щоб припинити його подальше нагрівання. Витягніть аніс і полийте цим ароматним медом огірки, акуратно перемішайте їх.

Дуже дрібно порубайте 1 зубчик часнику і додайте в миску разом із цедрою лимона та лимонним соком до смаку. Я додав сік одного лимона і цедру половини.

Дрібно порубайте 3-5 пір`я зеленої цибулі та 5-6 гілочок кропу. З`єднайте їх з огірками.

100 г горіхів подрібніть ножем, додайте до супу і знову перемішайте. Горіхи можете трохи підсмажити та очистити від лушпиння, а можете використовувати сирі.

Тепер додайте 200 г білого густого йогурту. Акуратно перемішайте, доведіть смак сіллю та перцем.

Влийте в суп 1 склянку мінеральної води та додайте 2 ст. л. оливкової олії, так суп буде більш насиченим. Можна використовувати й олію. Поставте таратор в холодильник на 2-3 години, щоб він настоявся та охолонув або подавайте цей суп відразу ж, додавши в тарілки кубики льоду.


Реклама

Популярні матеріали

Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю...


Чай з кульбаби: корисні властивості, правила приймання та...


Національна спадщина: 5 забутих страв української кухні


Читайте також
Популярні матеріали