Готуємо «Апероль Шприц» на новорічну вечірку

Знаменитий коктейль для святкового настрою

Коктейль «Апероль Шприц» має назву бітеру Aperol, проте історія напою не завжди була з ним пов’язана. Уперше «спритци» почали готуватися (принаймні стали згадуватися як офіційний мікс напоїв) у середині XIX століття, коли Венеція та весь регіон Венето входили до складу Австрійської імперії. Щоб угамувати спрагу, але не сп’яніти, австрійські військові змішували локальні вина з газованою водою або популярним британським тоніком Якоба Швеппа (власне, відомий досі як Schweppes).

Напій без особливого рецепта став популярним під назвою «Спритц». До вечірніх його варіантів, коли можна було дозволити собі щось міцніше, додавалася алкогольна гіркота вже не тоніків, а бітерів. Aperol був серед них з 1919 року, відколи його вперше виробили в Падуї. Тепер ім’ям бурштиново-жовтогарячого аперитиву з нотами апельсина і трав (до складу бітеру входять апельсини, ревінь, тирлич, плоди хінного дерева й ароматичні трави, що ростуть на околицях П’ємонту) називається один з улюблених коктейлів.

Дослівно aperol можна перекласти як «аперитив», але коктейль, що вже встиг стати класикою, замовляють тепер не тільки перед їдою, а й після (адже бітери — прекрасні дигестиви) вечер і як самостійний напій.

З рецептів укорінився саме венеціанський «Спритц» (вода з вином): трохи бітеру Aperol, просекко, воду додають просту або газовану. Подають такий коктейль традиційно зі скибочкою цитруса — звичайного або червоного апельсина, грейпфрута, рідше лимона.

Для приготування коктейлю «Апероль Шприц» знадобиться:

40 мл бітеру Aperol

60 мл просекко (або іншого ігристого сухого вина)

20 мл газованої води

лід

скибочка апельсина

В охолодженому келиху змішати всі інгредієнти, подавати одразу ж.


Реклама

Популярні матеріали

Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю...


Чай із кульбаби: корисні властивості, правила приймання та...


Апетитні кольори та інноваційні матеріали у новій колекції...


Читайте також
Популярні матеріали