Гарбузовий сезон: 5 смачних страв на цілий день

Крем-суп, салат, оладки, пиріг і лате

Осінь — пора гарбузів. Головна принада цього овочу полягає в його універсальності, адже з гарбузів можна готувати як солоні, так і солодкі страви.

Авторка кулінарного блогу «‎Котлетка»‎ та редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк ділиться простими рецептами смачних страв із гарбузом. Крім очевидних крем-супу й пирога з гарбузом в її добірці також можна знайти гарбузові оладки, які стануть чудовим сніданком, теплий салат з печеним гарбузом і гарбузове лате для затишних домашніх посиденьок.

Крем-суп із гарбуза

гарбуз — 1 кг 

овочевий бульйон — 1 л   

ріпчаста цибуля — 1 шт.  

корінь імбиру — шматочок 

вершки — 125 мл  

перець чилі — 1/3 ч. л. 

сіль — до смаку

олія — для смаження 

Помити й почистити гарбуз, видалити насіння. Нарізати гарбуз грубими шматками. Цибулю почистити й нарізати дрібними кубиками. Імбир почистити й натерти на дрібній тертці.

У каструлю з товстим дном налити олію, обсмажити цибулю та імбир. Коли цибуля стане прозорою, додати нарізаний гарбуз, залити бульйоном. Посолити, додати чилі й довести до кипіння. Варити 30 хвилин.  Коли гарбуз стане повністю м’яким, додати вершки, прогріти все разом пару хвилин і перебити все блендером. Подавати гарячим, прикрасивши вершками та спеціями. 

Гарбузові оладки

гарбуз — 500 г 

кориця мелена — 1 ч. л.  

борошно — 4 ст. л. 

яйце — 1 шт.  

цукор — до смаку 

олія — для смаження

Гарбуз почистити, м`якуш натерти на дрібній тертці. Змішати з борошном, яйцем, корицею і підсолоджувачем. Добре вимішати ложкою. Викладати ложкою на добре розігріту й змащену олією пательню, смажити до золотистої скоринки з обох боків. Подавати зі сметаною та улюбленим варенням.

Гарбузовий пиріг 

Для тіста:

борошно — 400 г

вершкове масло — 250 г 

яйця — 1 шт.  

цукор — 2 ч. л. 

Для начинки:

м`якуш гарбуза — 900 г  

яйця — 3 шт.  

цукор — 100 г

жирні вершки — 100 мл

крохмаль — 1 ст. л.

кориця мелена — 0,5 ч. л.  

сіль — щіпка

мелений імбир, мускатний горіх, кардамон — до смаку

Просійте в миску борошно. Додайте холодне вершкове масло, нарізане кубиками. Розітріть пальцями в крихту. Потім додайте цукор і яйце, замісіть тісто. При необхідності влийте трохи крижаної води чи молока. Скатайте тісто в кулю, загорніть у харчову плівку і поставте в холодильник на пів години.  

М`якуш гарбуза поріжте невеликими шматочками та запікайте в духовці при 180°C 15-20 хвилин. Остудіть, складіть у блендер, додайте всі інші інгредієнти для начинки. Подрібніть до однорідної маси. 

Тісто розкачайте, викладіть у форму для випічки й сформуйте бортики. Наколіть виделкою і випікайте в розігрітій до 180°C духовці 10 хвилин. Потім рівномірно викладіть гарбузову начинку і поверніть пиріг у духовку. Запікайте приблизно 50 хвилин при 180°C. Перед подачею добре остудіть пиріг.

Теплий салат з гарбузом

гарбуз — 300 г

сир фета — 100 г

мікс салату — 2 жмені

улюблені горішки — жменька

рідкий мед — 1 ст. л.

олія — 2 ст. л.

лимонний сік — 1 ст. л.

сіль, перець — до смаку

М`якуш гарбуза поріжте невеликими шматочками та запікайте в духовці при 180°C 15-20 хвилин. Коли гарбуз буде готовий, трошки остудіть, потім перекладіть у глибоку миску. Додайте салатне листя, улюблені горішки та порізану шматочками фету.

У чашку налийте мед, олію, лимонний сік, додайте дрібку солі й перцю. Добре перемішайте. Отриманою заправкою полийте салат.

Гарбузове лате

кава еспресо — 200 мл  

молоко — 300 мл  

гарбузове пюре — 2 ст. л.

ванільний цукор — 1 ч. л.  

кориця мелена — 1/2 ч. л.  

мускатний горіх мелений — 1/4 ч. л.  

імбир мелений — 1/4 ч. л. 

цукор — на смак

збиті вершки — для подачі

Приготуйте гарбузове пюре. Наріжте гарбуз невеликими кубиками і приготуйте на свій смак: в духовці, мультиварці або відваріть в каструлі. Потім збийте гарбуз у блендері у пюре.

Налийте в сотейник молоко, додайте гарбузове пюре, ванільний цукор, мелену корицю, імбир і мускатний горіх. На середньому вогні доведіть суміш до кипіння. Коли молоко закипить, зменште вогонь і варіть суміш ще 3-4 хвилини.  Вимкніть вогонь та додайте цукор на смак. Добре розмішайте.  

Зваріть еспресо. Чашку або келих заповніть на половину гарячою кавою. Потім влийте гарбузово-молочну суміш, залишивши трохи місця. Прикрасьте збитими вершками та на бажання посипте корицею.


Реклама

Популярні матеріали

Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву


Новорічний френч: трендовий святковий манікюр


Це база: чорні пуховики, які ніколи не вийдуть з моди


Читайте також
Популярні матеріали