Осінь — пора гарбузів. Головна принада цього овочу полягає в його універсальності, адже з гарбузів можна готувати як солоні, так і солодкі страви.
Авторка кулінарного блогу «Котлетка» та редакторка першого українського гастрономічного порталу SHUBA Маша Сердюк ділиться простими рецептами смачних страв із гарбузом. Крім очевидних крем-супу й пирога з гарбузом в її добірці також можна знайти гарбузові оладки, які стануть чудовим сніданком, теплий салат з печеним гарбузом і гарбузове лате для затишних домашніх посиденьок.
Крем-суп із гарбуза
гарбуз — 1 кг
овочевий бульйон — 1 л
ріпчаста цибуля — 1 шт.
корінь імбиру — шматочок
вершки — 125 мл
перець чилі — 1/3 ч. л.
сіль — до смаку
олія — для смаження
Помити й почистити гарбуз, видалити насіння. Нарізати гарбуз грубими шматками. Цибулю почистити й нарізати дрібними кубиками. Імбир почистити й натерти на дрібній тертці.
У каструлю з товстим дном налити олію, обсмажити цибулю та імбир. Коли цибуля стане прозорою, додати нарізаний гарбуз, залити бульйоном. Посолити, додати чилі й довести до кипіння. Варити 30 хвилин. Коли гарбуз стане повністю м’яким, додати вершки, прогріти все разом пару хвилин і перебити все блендером. Подавати гарячим, прикрасивши вершками та спеціями.
Гарбузові оладки
гарбуз — 500 г
кориця мелена — 1 ч. л.
борошно — 4 ст. л.
яйце — 1 шт.
цукор — до смаку
олія — для смаження
Гарбуз почистити, м`якуш натерти на дрібній тертці. Змішати з борошном, яйцем, корицею і підсолоджувачем. Добре вимішати ложкою. Викладати ложкою на добре розігріту й змащену олією пательню, смажити до золотистої скоринки з обох боків. Подавати зі сметаною та улюбленим варенням.
Гарбузовий пиріг
Для тіста:
борошно — 400 г
вершкове масло — 250 г
яйця — 1 шт.
цукор — 2 ч. л.
Для начинки:
м`якуш гарбуза — 900 г
яйця — 3 шт.
цукор — 100 г
жирні вершки — 100 мл
крохмаль — 1 ст. л.
кориця мелена — 0,5 ч. л.
сіль — щіпка
мелений імбир, мускатний горіх, кардамон — до смаку
Просійте в миску борошно. Додайте холодне вершкове масло, нарізане кубиками. Розітріть пальцями в крихту. Потім додайте цукор і яйце, замісіть тісто. При необхідності влийте трохи крижаної води чи молока. Скатайте тісто в кулю, загорніть у харчову плівку і поставте в холодильник на пів години.
М`якуш гарбуза поріжте невеликими шматочками та запікайте в духовці при 180°C 15-20 хвилин. Остудіть, складіть у блендер, додайте всі інші інгредієнти для начинки. Подрібніть до однорідної маси.
Тісто розкачайте, викладіть у форму для випічки й сформуйте бортики. Наколіть виделкою і випікайте в розігрітій до 180°C духовці 10 хвилин. Потім рівномірно викладіть гарбузову начинку і поверніть пиріг у духовку. Запікайте приблизно 50 хвилин при 180°C. Перед подачею добре остудіть пиріг.
Теплий салат з гарбузом
гарбуз — 300 г
сир фета — 100 г
мікс салату — 2 жмені
улюблені горішки — жменька
рідкий мед — 1 ст. л.
олія — 2 ст. л.
лимонний сік — 1 ст. л.
сіль, перець — до смаку
М`якуш гарбуза поріжте невеликими шматочками та запікайте в духовці при 180°C 15-20 хвилин. Коли гарбуз буде готовий, трошки остудіть, потім перекладіть у глибоку миску. Додайте салатне листя, улюблені горішки та порізану шматочками фету.
У чашку налийте мед, олію, лимонний сік, додайте дрібку солі й перцю. Добре перемішайте. Отриманою заправкою полийте салат.
Гарбузове лате
кава еспресо — 200 мл
молоко — 300 мл
гарбузове пюре — 2 ст. л.
ванільний цукор — 1 ч. л.
кориця мелена — 1/2 ч. л.
мускатний горіх мелений — 1/4 ч. л.
імбир мелений — 1/4 ч. л.
цукор — на смак
збиті вершки — для подачі
Приготуйте гарбузове пюре. Наріжте гарбуз невеликими кубиками і приготуйте на свій смак: в духовці, мультиварці або відваріть в каструлі. Потім збийте гарбуз у блендері у пюре.
Налийте в сотейник молоко, додайте гарбузове пюре, ванільний цукор, мелену корицю, імбир і мускатний горіх. На середньому вогні доведіть суміш до кипіння. Коли молоко закипить, зменште вогонь і варіть суміш ще 3-4 хвилини. Вимкніть вогонь та додайте цукор на смак. Добре розмішайте.
Зваріть еспресо. Чашку або келих заповніть на половину гарячою кавою. Потім влийте гарбузово-молочну суміш, залишивши трохи місця. Прикрасьте збитими вершками та на бажання посипте корицею.