«Щоб згадати смак дитинства, не потрібно нічого вигадувати та винаходити. Достатньо приготувати щось за маминим рецептом. У дитинстві цей цибулевий пиріг готувала мені мама, і тепер, коли мені хочеться згадати цей час, я завжди готую його. Він дуже простий та дуже смачний, тому я вирішив поділитися цим рецептом з вами. Не знаю, чи ваша мама готувала такий пиріг, але впевнений, що він стане однією з ваших улюблених страв», — каже Євген Клопотенко.
Як приготувати пиріг із сиром
Інгредієнти:
Для тіста:
200 г вершкового масла (розм`якшеного)
6 ст. л. сметани
1/2 ч. л. розпушувача
1 яйце
350 г борошна (2 склянки)
1 щіпка солі
1 ч. л. цукру
1 яєчний жовток (для змащування тіста)
1 ст. л. молока (для змащування тіста)
Для начинки:
цибуля ріпчаста (середнього розміру) — 4 шт.
4 яйця
300 г сиру (твердого, типу гауда)
1 ст. л. борошна
2 ст. л. соняшникової олії
сіль та перець до смаку
Цибулевий пиріг за маминим рецептом
Розітріть розм`якшене вершкове масло з борошном. Додайте сметану, розпушувач, яйце, сіль та цукор. Замісіть м`яке тісто. Якщо необхідно, додайте трохи борошна при вимішуванні тіста. Поставте тісто в холодильник на 30 хвилин.
Приготуйте начинку. Цибулю наріжте півкільцями, припустіть на сковороді з невеликою кількістю олії до прозорості та м`якості.
Твердий сир натріть на тертці, додайте 1 ст. л. борошна і перемішайте. Злегка остиглий лук додайте до сиру разом з яйцями та перемішайте. Якщо є необхідність, додайте сіль і перець за смаком.
Тісто, що відпочило, розділіть на дві частини. Першу розкачайте за розміром форми, щоб краї тіста звисали з бортів. Викладіть готову начинку. Розкачайте другу частину тіста і накрийте начинку. Защіпніть краї, що звисають, утворюючи закритий пиріг.
Наколіть верх пирога виделкою і змастіть сумішшю яєчного жовтка з 1 ст. л. молока. Відправляємо форму в попередньо розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо 45 хвилин або до рум`яної скоринки.
Готувати — це просто!