«Том ям можна назвати класикою Таїланду. Цей кисло-гострий та неймовірно ароматний суп там популярний так само, як у нас борщ. Його готують усі та скрізь — у престижних ресторанах, вуличних крамницях та вдома. Історія цього супу точно невідома, але деякі джерела вказують на те, що том ям прийшов із центральної частини Таїланду, де в річці Чао Прая колись давно було багато прісноводних креветок.
Раніше я вважав поєднання м’яса та риби чи морепродуктів чимось дивним, адже ми звикли споживати ці продукти окремо. Але, скуштувавши таку комбінацію інгредієнтів, був просто вражений, наскільки це смачно. Хочу, щоб і ви це відчули, тому готуємо том ям із креветками та мідіями на курячому бульйоні. До речі, бульйон можна зварити заздалегідь, тоді для приготування страви ви витратите мінімум часу. І, звичайно, ми самостійно приготуємо пасту тому ям, яка є серцем страви. Її можна купити вже готову, але мені захотілося приготувати самостійно.
Одразу скажу, деякі інгредієнти не зовсім звичні для нас. Наприклад, листя каффір-лайма або лемонграс. Без них не можна приготувати том ям, адже тоді це вийде зовсім інша страва. Тому навіть не питайте мене, чим їх можна замінити. Сьогодні ці продукти можна знайти на полицях великих супермаркетів та у багатьох інтернет-магазинах. Якщо ви хочете відчути смак справжнього Таїланду, я раджу вам докласти трошки зусиль і все ж таки відшукати всі інгредієнти. Але замість заморожених лемонграсу та листя каффір-лайма можна використовувати сухі, вони продаються. Смак, можливо, вийде не таким насиченим, але страва буде смачною і схожою на оригінал», — каже Євген Клопотенко.
Як приготувати суп том ям
Інгредієнти:
Для том яма:
2 курячих стегна або філе стегна без кістки
200 г тигрових креветок
100 г мідій
½-1 перець чилі
1 пучок кінзи
2 зубчики часнику
5-7 листків каффір-лайма
1 стебло лемонграсу
100 г шиїтаке або печериць
2 лайми
3 ст. л. рибного соусу
3 см кореня імбиру
2 ст. л. соняшникової олії
1 ст. л. томатної пасти
сіль до смаку
Для 1 л курячого бульйону:
2 курячих стегна або філе стегна без кістки
1 цибуля
1 морква
1 лавровий лист
сіль до смаку
Том ям: дуже простий рецепт
Підготуйте всі інгредієнти для приготування супу том ям. Зваріть курячий бульйон — складіть усі інгредієнти для нього в каструлю, залийте водою і варіть 25-30 хвилин. У результаті має вийти 1 л бульйону.
Приготуйте пасту том ям для заправки супу. Для цього викладіть у ступку 5-7 листків каффір-лайма. Щоб легше було перебити, порвіть їх на дрібніші частини.
Стебло лемонграсу злегка відбийте тупою стороною леза ножа. Середину наріжте слайсами та киньте у ступку, а щільні верхні листочки залиште для бульйону.
Зубчик часнику очистьте і наріжте довільними шматочками та додайте до листя у ступку.
Додайте в ступку цедру та сік одного лайма. Корінь імбиру (3 см) почистьте і натріть на дрібній тертці, попередньо обернувши її харчовою плівкою. Або наріжте імбир дуже тонкими смужками. Половину перцю чилі наріжте кружальцями. Додайте імбир та перець у ступку.
Додайте 1 ст. л. томатної пасти та сіль. Добре все перетріть пестиком до отримання однорідної пасти том ям.
Курячі стегна відокремте від шкіри та наріжте невеликими шматочками. Гриби (100 г) наріжте четвертинками.
На дуже сильному вогні підсмажте курку з грибами у каструлі з 2 ст. л. олії.
Додайте в каструлю 1 ст. л. пасти том ям. Перемішайте і смажте протягом 1 хвилини.
Додайте 200 г креветок та верхні стебла лемонграсу, які ми залишили для бульйону.
Додайте в каструлю 100 г мідій і влийте 3 ст. л. рибного соусу. Якщо залишилася ще паста том ям, додайте її, як хочете отримати гострішу страву.
Влийте 1 л курячого бульйону. Спробуйте і додайте сіль до смаку, варіть ще 2-3 хвилини.
Під час подачі додайте в суп том ям дрібно рубану зелень кінзи і листочки каффір-лайма. Для балансу смаку додайте ще соку лайма.