«Деруни — українська страва, яка відома у всьому світі. Традиційно їх вважають другою стравою, і вони найчастіше подаються до борщу чи супу. Але, наприклад, я люблю дерунами і поснідати, якщо знаю, що попереду на мене чекає насичений робочий день і що навряд чи вдасться повноцінно пообідати.
Для приготування дерунів потрібна картопля, яйце, борошно, сіль, перець та сметана для подачі. Я ж приготував деруни, запечені з фаршем та салом. Вийшло калорійно, але дуже смачно. Перед тим, як перейти до покрокового рецепту, поділюся деякими порадами приготування», — каже Євген Клопотенко.
Як приготувати найсмачніші деруни
Картопля. Для свого рецепту я взяв звичайну картоплю, очистив і натер на великій тертці. Ви можете поекспериментувати і додати один батат, приблизно 150 г. Він додасть ледь помітного легкого солодкого присмаку. Але готовий посперечатися, що ті, хто куштуватиме таку страву, навіть не здогадаються, що у складі немає цукру.
Сало. Я завжди вибираю сало на базарі, тому що є можливість вибрати той варіант, який подобається, також його можна понюхати і за необхідності проколоти, щоб розуміти, наскільки воно тверде. Мені подобається сало з великими прожилками м`яса, ви ж можете вибрати те, що вам більше до вподоби.
Фарш. Я зробив домашній фарш зі свинини та яловичини. Ви ж можете зробити свинячий фарш з індички або зовсім віддати перевагу одному свинячому. Але я не раджу робити тільки курячий або індичий — такі варіанти можуть вийти дуже сухими.
Томатна паста. У моєму рецепті я використав томатну пасту, але ви можете натерти на тертці рожеві томати, попередньо бланшувавши їх або взагалі використати нарізані томати пелаті.
Як приготувати деруни, запечені з фаршем
Складові:
Для дерунів:
6-8 картоплин
200 г сметани (+ 1 ст. л. для тіста)
2 ріпчасті цибулі
4-5 ст. л. борошна
сіль та перець за смаком
5-6 ст. л. соняшникової олії
Для фаршу до дерунів:
350 г фаршу (свинячого з яловичим)
2 ст. л. томатної пасти
150 г сала
Страва з українською душею. Готуємо деруни, запечені з фаршем: покроковий рецепт
Візьміть 5-6 картоплин, очистіть і натріть на тертці, додайте 1 ст. л. сметани, одну ріпчасту цибулю, натертау на дрібній тертці, 2 яйця, сіль і перець за смаком і 4-5 ст. л. борошна. Добре перемішуйте до однорідного стану.
Розігрійте сковороду із 5-6 ст. л. соняшникової олії, сформуйте деруни і обсмажте до золотистої скоринки з обох боків.
Візьміть другу сковороду, додайте 150 г порізаного дрібним кубиком сала — так зробив я. Ви можете нарізати сало слайсами. Підтопіть трохи. Мені подобається сало з великими прожилками м`яса.
Потім додайте дрібно порізану цибулю і трохи підсмажте. Викладіть до сала та цибулі 350 г фаршу. Готуйте всі разом до готовності фаршу. Потім додайте 2 ст. л. томатної пасти, трохи води, а також сіль та перець за смаком. Гасіть 5 хвилин, щоб вода випарувалася.
Тепер беріть горщик, який можна ставити в духовку, і викладайте шар дерунів, зверху фарш та 2 ложки сметани.
Запікайте деруни 15-20 хвилин за температури 185 градусів. Подавайте зі сметаною.