Червоний, зелений та холодний: три рецепти борщу від українського нутриціолога

Прості у приготуванні та неймовірно смачні

Трьома рецептами смачного борщу поділилася з ELLE.UA дієтолог-нутриціолог, експерт зі здорового харчування Лора Філіппова:

Борщ — традиційна українська страва, нематеріальна культурна спадщина нашого народу, одна з ознак ідентичності нашої нації. Кожна українська господиня регулярно готує борщ, і в кожної він смакує по-різному. Найпопулярніші в Україні три різновиди борщу — червоний, зелений та холодний. 

Червоний борщ — найулюбленіший та найпоширеніший — готують з буряка, капусти, моркви з додаванням картоплі та зелені на м’ясному бульйоні. У піст — без м’яса з додаванням олії, грибів і навіть інколи риби. Особливі смаколики до порції борщу — це сало, часник, чорний хліб та сметана.

Мій варіант — із квасолею та з м’ясом стегна курки або індички.

Червоний борщ

Нам потрібно:

М’ясо стегна індички або курки — 500 г

Картопля середня — 3 штуки

Буряк великий — 1 штука 

Помідори — 2 штуки

Морква — 1 штука

Цибуля — 1 штука

Капуста — 300 г

Квасоля червона, замочена на ніч, — 1 склянка

Сік половини лимона

Стебло селери

Лавровий лист

Перець горошком

Оливкова олія для обсмажування — 2 ст. л.

Зелень петрушки

Сіль, перець — до смаку

Часник — 4 зубки

Як готуємо:

М’ясо миємо і нарізаємо, варимо 2 хвилини у киплячій воді, промиваємо. 

У чисту воду кладемо лавровий лист, перець горошком, селеру і м’ясо.

Моркву та картоплю нарізаємо кубиками.

Цибулю нарізаємо дрібно і смажимо на олії приблизно 3 хвилини.

Додаємо буряк. Обсмажуємо, постійно помішуючи, 5 хвилин. Додаємо нарізані кубиками помідори. Вичавлюємо сік з лимона. Перемішуємо та смажимо ще 5 хвилин.

У бульйон через 15 хвилин після закипання кладемо квасолю. Варимо 15 хвилин. Кладемо картоплю та моркву. Варимо ще 15 хвилин. Додаємо нашинковану капусту і доводимо бульйон до закипання.

Викладаємо в суп овочеву заправку зі сковорідки та  перемішуємо. Пробуємо на смак.

Варимо ще приблизно 20 хвилин.

За 5 хвилин до готовності в борщ додаємо подрібнений часник та петрушку.

Накриваємо кришкою та залишаємо настоюватися. Борщ найкраще смакує саме на другий день!

Другий вид борщу — зелений, або щавелевий

Проте далеко не в усіх рецептах зеленого кольору страві надає щавель. Часто борщ готують із кропивою, лободою та буряковим листям. У каструлю або окремо в кожну порцію обов’язково додають варене яйце.

Нам потрібно:

Рис нешліфований — 100 г

Морква — 2 шт. 

Цибуля — 1,5 шт.

Яйця варені — 6 шт.

Щавель — 300 г

Сметана — 200 г

Сіль, перець — до смаку

Петрушка, кріп — до смаку

Оливкова олія — 1-2 ст. л. 

Як готуємо:

Промиваємо рис (найкраще його замочити на ніч), трохи проварюємо його — 2-3 хвилини, потім знову промиваємо.

У чисту воду (приблизно 3 літри) додаємо 1 цілу цибулину, рис та нарізану кружальцями моркву.

Тим часом нарізаємо митий щавель, зелень, а також дрібними кубиками половину цибулини (можна цілу, якщо вона невеличка).

На олії трохи тушкуємо цибулю, додаємо нарізаний щавель, тушкуємо, додаємо сметану, зелень, перчимо, добре вимішуємо і тушкуємо 5 хвилин під кришкою.

Очищуємо охолоджені варені яйця, нарізаємо їх (1 яйце приблизно на 8 частин).

Коли морква та рис готові, засипаємо в каструлю яйця та нашу заготовлену суміш із пательні.

Варимо ще 5 хвилин, досолюємо до смаку.

Борщ виходить густим та дуже ситним! Смачно буде, якщо в тарілку додати свіжий кріп. Яйце можна додавати окремо в кожну тарілку, тоді буде трохи інакший смак.

І третій різновид борщу, який готують лише влітку, — це холодний борщ. Його ще називають «сирим борщем», бо варили до нього тільки молодий буряк і замість хліба їли його з вареною картоплею.

Рецепт холоднику з печеними буряками

Нам потрібно:

Буряк — 800 г

Картопля — 600 г

Яйця — 2 шт.

Огірки — 200 г

Сметана — 0,5 склянки

Дрібно посічена зелена цибуля — 4 ст. л.

Дрібно посічений кріп — 1 ст. л.

Цукор — 2 ч. л.

Картопляний відвар — 3,5 склянки

Буряковий відвар — 3,5 склянки

Як готуємо:

Половину буряків запікаємо, іншу половину відварюємо без шкірки у підкисленій оцтом воді. Потім знімаємо шкірку із запечених буряків і всі буряки нарізаємо соломкою.

Додаємо нарізану соломкою варену картоплю, заливаємо картопляним та буряковим відварами і ставимо в холодильник.

Згодом додаємо у борщ нарізані огірки, зелену цибулю і яйця, а також сіль та цукор. Усе добро перемішуємо. У кожну порцію окремо додаємо сметану та зелень.


Реклама

Популярні матеріали

Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю...


Чай із кульбаби: корисні властивості, правила приймання та...


Апетитні кольори та інноваційні матеріали у новій колекції...


Читайте також
Популярні матеріали