Свято зі смаком Незалежності

Як «Пиріг Незалежності» створює нову традицію

Напередодні Дня Незалежності України учасники ініціативи «ГАСТРОСЕНСИ» зібралися, щоб під керівництвом шефа Віталія Нужного приготувати святковий пиріг. Ця зустріч відбулася в рамках всеукраїнської ініціативи «Пиріг Незалежності», що має на меті створити нову гастрономічну традицію — щоб у кожній українській родині до головного свята країни готували свій, особливий пиріг.

Шеф Віталій Нужний, відомий за проєктом «МайстерШеф. Професіонали» та як бронзовий призер відбору на чемпіонат світу «Бокюз-дор Україна», з 2022 року служить у лавах Збройних Сил України. Саме під його наставництвом учасники «ГАСТРОСЕНСІВ» створили свою версію святкового пирога.

Проєкт «Пиріг Незалежності» вперше об`єднав Україну у 2024 році. Тоді ініціативу підтримали понад 40 громад, Міністерство закордонних справ, дипломатичні представництва України за кордоном, представники бізнесу, громадські організації, медіа, асоціації виробників і рестораторів, шеф-кухарі, освітні та дослідницькі центри. 24 серпня 2024 року, в рамках Національного телемарафону «Єдині новини», відбувся загальнонаціональний старт цієї громадської ініціативи. Автори проєкту, серед яких дослідниця гастрономічної культури Олена Брайченко, фінансистка Лариса Латипова, директорка ранкового мовлення «1+1» Юлія Жмакіна та СЕО FBN Ukraine Лариса Мудрак, переконані, що «наші смаки — це наші традиції. Ми всі разом можемо зробити так, щоб наше головне свято — День Незалежності — нарешті отримало свою кулінарну традицію, свій смак. І не один. Зі сливами, вишнями, горіхами, грушами, маком, яблуками — яку б начинку ви не обрали для пирога, цей варіант обов`язково буде правильним».

Автори проєкту пояснюють свій вибір кількома важливими причинами. На відміну від багатьох інших свят, День Незалежності досі не мав свого пізнаваного гастрономічного символу. Їжа як частина культури допомагає увиразнити та візуалізувати свято. Ця ідея не нова — у багатьох країнах святкові страви є невід`ємною частиною національних свят, наприклад, американці на День Незалежності готують барбекю та яблучний пиріг, а у Франції — сири, багети та випічку. До того ж, пиріг є улюбленою стравою української кухні, що має безліч варіацій. Начинки можуть демонструвати врожай та вподобання різних регіонів, підкреслюючи різноманіття нашої країни.

Створення нових традицій — це шана до нашої ідентичності та прояв життєстійкості, що допомагає нам перемагати. Цього року ініціатори закликають усіх долучатися до проєкту: готуйте власні пироги, фотографуйте та діліться ними в соцмережах із хештегами, розповідайте про ініціативу друзям та створюйте свої локальні свята в громадах в Україні та за кордоном.

фото: Олександр Чекменьов

 

Реклама

Популярні матеріали

Секрети догляду за волоссям першого міжнародного амбасадора...


У чому полягає феномен Тейлор Свіфт і її пісень


Знайомтеся, Du’MO — новий український бренд сумок


Читайте також
Популярні матеріали