Не помилимось, якщо скажемо, що одна з візитівок Львівщини — її гастрокультура. Перевірити, де смачно годують місцевих жителів і туристів, а заразом відвідати фермерські господарства вирішили шеф-редакторка сайту Єкатерина Попова та lifestyle-редакторка Іванна Петрович. Разом з друкованим помічником — гастрогідом «Дороги гурманів. 100 крафтових місць України» — та онлайн-картою вони відправились на три фермерські господарства Львівщини: равликову ферму «Західний равлик», молочну ферму Прикарпаття «Мукко» та відпочинковий комплекс із демонстраційною пасікою «Медовий блюз».
Фермерські господарства, в яких побували наші редакторки, ввійшли до першого національного гастрогіда «Дороги гурманів. 100 крафтових місць України». Він об’єднав виробників сиру, устриць, равликів, м`яса, яєць, пива, вина, овочів та фруктів з усієї країни.
Ферма «Західний равлик»
Наш гастротур розпочався з відвідин родинної ферми «Західний равлик». Це великий комплекс, створений за зразком французьких, італійських та іспанських господарств, у яких Ірина та Іван Юськевичі, засновникі ферми, переймали досвід. «Західний равлик» пропонує екскурсії для дітей від 5 років у формі казки з інтерактивом та равликовими перегонами. А для підлітків від 14 років та дорослих — динамічну 50-хвилинну розповідь, у якій не оминають факти навіть про статеве життя равликів. Тут можна скуштувати традиційні страви з равликів: під соусами по-французьки чи по-італійськи. Або ж більш екзотичні азійські варіації: гуакамоле з авокадо та лаймом, чилі з кокосовим молоком, вершково-масляний з ананасом та прянощами чи індійський карі.
Катерина Попова: «Одне з моїх найяскравіших вражень за поїздку — візит на ферму равликів. Ніколи не бачила їх у такій кількості й не знала стільки цікавого про їхнє життя. До речі, ікра равликів — це делікатес, і на фермі "Західний равлик" його можна придбати. Чому ікра равликів найдорожча? Виявляється, кожна "перлинка" збирається вручну досвідченими фахівцями: равлики відкладають ікру просто на землю. Ікринки ретельно вибираються, очищаються, перевіряються під мікроскопом — пошкоджені або зіпсовані викидають. А потім їх засолюють в особливому розсолі. Нам навіть пощастило цю ікру спробувати! Не знаю, де ще можна було б це зробити, як не на фермі у Львові».
Іванна Петрович: «Стільки, скільки я дізналась про равликів на цій фермі, я, мабуть, не дізналась би ніде. Ірина дуже детально розповіла про процес вирощування їстівних равликів та поділилась безліччю цікавих фактів про них. Наприклад, про те, що в равликів 25 тис. зубів, а ще равлики можуть обирати гендер залежно від обставин. Покинули ми ферму з гарним настроєм завдяки доброзичливості й теплому прийому її власників».
Ферма «Мукко»
Наступною зупинкою гастромандрівників стала молочна ферма «Мукко», де живуть 1600 кіз, а утриманням господарства займається вся родина колишнього футболіста Назара Кмітя, який разом зі своїми рідними створив цю ферму. Тут виготовляють три види сирів: м’які, крем-сири (солодкий із журавлиною та солонуватий із зеленню) та тверді сири. Гауду роблять із цікавими доповненнями: шотландське віскі, чорний італійський трюфель, чилі, пажитник, горіх, песто і в’ялені томати, зерна гірчиці, лаванда і навіть кава. Екскурсії проводять щоденно й демонструють усі етапи виготовлення сирної продукції. На дегустації можна скуштувати понад 10 видів сиру.
Катерина Попова: «Для мене, як для дитини асфальту, було цікаво абсолютно все, що я бачила в цьому гастротурі. Незабутнє враження на мене справили козенята на фермі "Мукко", яких можна було і сфотографувати, і погладити. Також на фермі нас пригощали майже всіма видами сирів, які тут виробляють. Найбільш незвичайний — кавовий, а ще лавандовий. Люблю такі нетривіальні експерименти»!
Іванна Петрович: «На фермі "Мукко" нас відразу ж зустріли маленькі козенята. Втриматись, аби не погладити їх, було неможливо. До того ж тварини дуже приязні й не бояться підходити до людей. Час, проведений з ними, замінює справжню терапію. Після козенят ми відвідали сироварню і приміщення, де зберігається сир. Дізнавшись усі тонкощі виробництва сиру, ми відправилися на дегустацію. Фаворитом більшості став коров’ячий сир з кавовим та трюфельним смаком, а також витриманий».
Пасіка «Медовий блюз»
Після молочної ферми учасники завітали до відпочинкового комплексу «Медовий блюз». Тут можна замовити екскурсію, яка триває 1,5 години. Вона розпочинається з розповіді про життя бджолиної сім’ї та роботу пасічника, а після захопливої екскурсії гості перевдягаються в захисні костюми та відправляються на пасіку. Охочим пропонують звичний для пасік сон на вуликах (апітерапію) та незвичне чаювання в кімнаті з прозорими вуликами, де можна спостерігати, чим займаються бджоли у своїх домівках. Фірмовою фішкою є питний мед — алкогольний напій, зварений за старовинним рецептом.
Катерина Попова: «Фінальною локацією подорожі була пасіка "Медовий блюз". Не передати словами, як там було тихо і спокійно! Я б залишилася на цій пасіці на кілька днів, щоб просто насолодитися тишею і пейзажами. Ферма знаходиться за 30 км від Львова. Крім екскурсії пасікою тут можна взяти участь у відкачуванні меду».
Іванна Петрович: «Пасіка "Медовий блюз" запам’яталась мальовничими видами. Якщо ви засумували за красивою природою, то вам обов’язково варто поїхати туди. Тиша, свіже повітря і квітучі сади — що може бути краще, коли хочеш відпочити від метушні міста. До цього додамо мед і веселу екскурсію від власника пасіки — і безтурботні вихідні вдалися».