Напередодні Великодня ми зазвичай шукаємо спеціальний текстиль до великоднього столу або блюдо, в якому будуть красуватися писанки й крашанки, новий кошик із більш вишуканим декором, оригінальні рецепти пасок, способи прикрашання яєць тощо. Іншими словами — робимо все, аби наповнити цей день особливою атмосферою, затишком та незабутніми спогадами.
Іноді на підготування до свята витрачаємо багато коштів, і Великдень обходиться у немалу копійку. Сьогодні ділимося з вами декількома традиційними порадами, які допоможуть зробити ваше свято красивим, атмосферним та затишним, як у дитинстві, без зайвих витрат.
Барвінок
Якщо у вас немає змоги придбати новий, вишуканий великодній кошик, а дуже хочеться, то прикрасьте свій старий… барвінком. Так-так, саме кучерявими гілочками зеленого барвінку із синіми квіточками прикрашали великодній кошик у давнину. Додайте до нього разом із традиційним набором продуктів для освячення невеличкий букет свіжих весняних квітів і після служби прикрасьте ним ранковий великодній стіл.
Старовинні рушники
За можливості використовуйте для декору кошика та сервірування столу старовинні рушники, які дісталися вам у спадок від бабусі, замість сучасних доріжок (ранерів). Його візерунки будуть не тільки нагадувати вам про дитинство. Думки, що саме цей рушник вишивала ваша бабуся, що її працьовиті руки торкалися тканини, коли оздоблювали її вишитим візерунком, будуть зігрівати ваше серце і, будьте певні, дадуть відчуття, що вона поряд, навіть якщо вже дуже давно на небесах.
Давні секрети
Не обов’язково мати спеціальне блюдо-підставку для писанок та крашанок, аби вони естетично виглядали на святковому столі. Зробіть таке блюдо самостійно, висіявши у тарілку зерна пшениці чи жита. Накрийте їх плівкою для скорішого ефекту і чекайте на зелений горбочок для ваших великодніх яєць. Ваші рідні та гості будуть приємно вражені та закохані в таку подачу.
Традиційні рецепти
Готуйте тільки традиційні, притаманні нашій культурі, великодні страви, якщо хочете відчути на смак дитинство: запечене порося із хріном, тушковані реберця з картоплею або капустою та чорносливом, голубці, ковбаски, шинку, підчеревок та сало з часником із грудкою запеченої солі в печі, налисники з сиром, маком та вишнею під сметанним кремом. Яким би смачними та корисними не були салат із томатів, авокадо та моцарелою чи лазанья під соусом бешамель, але ці страви не входять до традиційного українського гастрономічного репертуару. Відчути Великдень, як у дитинстві, можна тільки тоді, коли повертаєшся до рідних смаків.
Будьте з рідними
Поїдьте на Великдень додому, до батьків, до старійшин роду, якщо у вас є така можливість. Жодні Мальдіви, французьке узбережжя чи ландшафти альпійських гір не замінять рідні очі мами, турботу батька, працьовиті руки дідуся, любляче серце бабусі, тітоньку, яка завжди запізнюється на великодній обід, але любить всіх щосили, і смак тієї домашньої паски, що найсмачніша серед всіх.
На жаль, війна позбавила нас багатьох речей. Можливість зустрічати Світле Воскресіння у своєму рідному домі, зі всією своєю родиною є не у всіх. Але бажання мільйонів українців зустрічати Великдень із вірою та надією в серці, милосердними та благодійними вчинками, слідуючи давнім традиціям приготування до великого свята, є непорушним та незламним. Світлого Великодня!
Текст: Вікторія Ромащенко, спеціалістка з етикету, кандидатка наук, авторка школи етикету, домашнього затишку та сімейних цінностей «Etiquette Familia»