Насіння чіа з молоком, присмачене свіжими ягодами, сушеними фініками, горіхами або керобом — корисний і ситний сніданок, який сподобається всім. Найскладніше в цій справі — готувати насіння чіа з молоком. Насіння чіа багате не тільки на клітковину, а й на білок, кальцій, антиоксиданти та омега-3 жирні кислоти.
Як готувати насіння чіа з молоком так, щоб отримати максимум користі
За основу завжди потрібно брати насіння чіа і будь-який вид молока. Важливо запам`ятати нескладну пропорцію: три столові ложки насіння чіа на одну склянку рідини. Використовуйте кокосове, мигдальне, соєве або звичне коров`яче — суті це не змінює. Гарненько змішайте насіння чіа, ваше улюблене молоко і підсолоджувач (мед, сироп агави або кленовий сироп) у невеликій мисці, і поставте на ніч у холодильник. Вранці переконайтеся, що маса застигла, а насіння чіа стало желеподібним. Завдяки тому, що насіння покривається особливою желатиновою плівкою, воно легко проходить через травний тракт і залишає відчуття ситості надовго. В отриману масу додайте фрукти та горіхи (собі) до смаку.
3 найсмачніші рецепти чіа-пудингу
Класичний чіа-пудинг із кокосовим молоком
Інгредієнти:
Насіння чіа — 3 столові ложки
Кокосове молоко (або будь-яке рослинне: мигдальне, вівсяне тощо) — 1 склянка
Мед, кленовий сироп або інший натуральний підсолоджувач — 1-2 чайні ложки (на смак)
Ванільний екстракт — ½ чайної ложки (за бажанням)
Для подачі (за бажанням):
Свіжі ягоди (малина, полуниця, чорниця)
Гранола
Горіхи
Тертий шоколад
Приготування:
Змішайте інгредієнти.
Змішайте кокосове молоко, насіння чіа, мед, кленовий сироп і ваніль.
Залиште набухати.
Дайте суміші постояти 5 хвилин, потім перемішайте ще раз, щоб насіння не злиплося.
Приберіть у холодильник.
Щільно закрийте і залиште мінімум на 4 години, а краще — на ніч. За цей час чіа вбере рідину й утворить желеподібну текстуру.
Перед подачею перемішайте, додайте свіжі ягоди, горіхи або гранолу.
Пудинг із чіа та манго
Інгредієнти:
2 чашки мигдалевого (або будь-якого іншого вашого улюбленого) молока;
2/3 чашки насіння чіа;
1/2 чайної ложки ванільного екстракту;
1 стиглий манго середнього розміру;
4 столові ложки підсушених фісташок;
½ столові ложки кленового сиропу, меду або сиропу агави;
1 столова ложка кокосової стружки.
Спосіб приготування:
З`єднайте насіння, молоко і ванільний екстракт і гарненько перемішайте.
Відправте цю суміш у холодильник на ніч або хоча б на 20-30 хвилин.
Після цього дістаньте суміш і додайте всі інші інгредієнти: фісташки, манго, кленовий сироп і кокосову стружку.
Можна прикрасити десерт із насіння чіа будь-якими сезонними ягодами.
Рецепт пудингу з чіа, вишнею та гірким шоколадом
Зіркова українська фітнес-тренерка Аніта Луценко поділилася рецептом корисного пудингу з чіа, вишнею та гірким шоколадом зі своєї книги «Зробимо це по-швидкому!».
Інгредієнти:
300 г несолодкого йогурту, кефіру або рослинного молока
150 г вишні
30 г чорного шоколаду
20 г кленового сиропу або рідкого меду
4 ст. л. вівсяних пластівців або висівок
2 ст. л. насіння чіа
1 ст. л. кокосової стружки для посипання
дрібка кориці
Спосіб приготування корисного чіа-пудингу:
Йогурт з`єднайте з вівсяними пластівцями, чіа, кленовим сиропом і корицею та добре вимішайте.
У широку склянку покладіть шар вишні, потім акуратно викладіть суміш йогурту, посипте крихтою чорного шоколаду і кокосовою стружкою.
Поставте в холодильник на ніч.