7 питань нутриціологу: про каву, компульсивне переїдання та українські суперфуди

Здоровий підхід

«Ми є те, що ми їмо», — переконана Ольга Майко, дипломована нутриціологиня та хелс-коуч. Ми поспілкувалися з нею про зміну харчових звичок українців на тлі стресу, про місцеві суперфуди та продукти, які роблять нас щасливішими.

Чи змінилися харчові звички українців за півтора року повномасштабної війни? З якими проблемами до вас звертаються сьогодні?

Звичайно, звички змінилися: харчування стало більш хаотичним, для когось здоровий спосіб життя різко став «не на часі», а на зміну йому прийшли «дофамінові» продукти або ж comfort food (солодке, смажене, борошняне, занадто жирне чи солоне). Організму на тлі стресу різко стало байдуже, що їсти. Тому сьогодні до мене переважно звертаються з розладами харчової поведінки, найчастіше — з компульсивним переїданням. З чого в такому разі слід починати? З поступового вирівнювання харчової поведінки, з її адаптації до фінансових можливостей, місця проживання, сезону. Далі — підбір натуральних антистресових засобів. Не варто забувати і про помірні заняття спортом, розтяжку, медитації, дихальні практики. Коли людині важко опанувати себе, на допомогу приходить фахівець-нутриціолог. І ми вже разом шукаємо найлагідніший, індивідуальний підхід. У жодному разі не можна на людину тиснути, інакше будуть супротив і зриви.

Певно, вам неодноразово доводилося чути тезу, що ЗСЖ — це дорого. Що ви думаєте з цього приводу? Чи можна харчуватися здорово без лосося, авокадо й артишоків?

Як на мене, ця теза — виправдання хаотичному харчуванню. У нас вистачає місцевих корисних сезонних продуктів, на які я завжди й орієнтуюся у своєму підході як інтегративна нутриціологиня та хелс-коуч. Особливо зараз, у літньо-осінній період, час максимально наситити свій організм зеленню, ягодами, овочами та фруктами, вирівняти свої харчові патерни та підтримати місцевих фермерів. Замість лосося можна обрати печінку тріски чи оселедець — і отримати омега-3 ПНЖК значно більшої концентрації. Також уважно придивіться до консервованих сардин і макрелі. Ви будете здивовані: наше українське сало містить у своєму складі близько 40% ненасичених жирних кислот, майже як і лосось. Замість артишоків згодяться кабачки, броколі, білокачанна капуста, гарбуз, а замість авокадо — домашній хумус або несмажені волоські горіхи до сніданку.

Які місцеві українські суперфуди варто включити до раціону?

Обліпиху, яблука, журавлину, гарбуз, буряк. Це джерела вітамінів, мінералів, антиоксидантів і клітковини. Також раджу включати до раціону лляну олію та квашену капусту. Всі овочі та фрукти ретельно пережовуйте, адже процес травлення починається вже у ротовій порожнині. І не можу не згадати ще раз про найкрутіший український суперфуд — сало. Кислоти, що містяться в салі, синтезують у печінці «корисний» холестерин, при цьому розщеплюють «поганий».

Здорові перекуси — це які?

Навіть найменше приймання їжі підвищує рівень інсуліну в крові, а для мене це шлях до набору ваги. Тому я не роблю перекусів і намагаюся харчуватися двічі на день. Люди не звертають увагу на те, що вони постійно щось їдять! Матча на банановому молоці, капучино на будь-якому, печиво, яблуко, горішки… Коли інсулін підвищується (а не підвищується він тільки від чаю, чорної кави та води), в організмі пригнічується використання глікогену, а отже, і швидкість розщеплення жиру. Однак підкреслю: ми всі різні, комусь підходить дрібне харчування, а хтось худне тільки на інтервальному (20/4). Тому можу порадити як перекус свої улюблені легкі страви, якими іноді замінюю обід: грецький салат, місо-суп із водоростями, охолоджену відварну картоплю з лляною олією і варене яйце, чіа-пудинг на кокосовому молоці, запечені гарбуз, яблуко з дрібкою кориці та куркуми, гуакамоле або хумус зі свіжими овочами.

Чи варто відмовлятися від кави при схудненні? Скільки чашок кави на день є оптимальними?

Особисто я дуже люблю каву і вірю, що вона не гальмує процес схуднення. Ранкова кава для багатьох є дієвим способом запустити кишківник, коли тепла вода не допомагає. Водночас не слід надто захоплюватися, адже вона вимиває з організму залізо, калій, магній, кальцій і вітаміни групи В. Одна, максимум дві чашки якісної кави на день — безпечна доза для здорової людини.

Які здорові продукти роблять нас щасливішими?

Мій перелік продуктів-фаворитів для покращення настрою: жирна риба, чорний шоколад, цілозернова вівсянка, недостиглі банани, горіхи й насіння. Також раджу не забувати про квасолю та сочевицю, багаті на природні антидепресанти В6, В9, В12, магній, цинк, селен і залізо.

Чи змінився ваш раціон за півтора року? Чому так важливо дотримуватися здорових звичок, особливо зараз, у досить складний період для кожного з нас?

Як і всі, я була у розпачі, а постійний пригнічений стан викликав бажання з’їсти щось солодке або випічку. За декілька місяців такого життя, звісно, прийшли зайві кілограми, тож довелося пригадувати, що я двічі дипломована нутриціологиня, і брати себе в руки, повертатися до консультування й поступово вирівнювати свою харчову поведінку.

Сьогодні ми виснажені стресом, а отже, наш організм потребує повноцінного, грамотно побудованого й адаптованого до нових умов харчування. Будівництвом такого раціону я і займаюся — як для себе, так і для своїх клієнтів.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Читайте також
Популярні матеріали