Випадіння волосся — нормальний фізіологічний процес, але, якщо йдеться про втрату, кількість збільшується від 50 до 100 волосин за добу. Зазвичай це не є зайвим приводом для занепокоєння, але іноді закрадається думка, що не все гаразд, коли, проводячи по волоссю, чимала частина залишається в руці або на гребінці, а злив у душі забивається прогресивно зростаючою кількістю після кожного миття.
Причин, насправді, безліч. Про те, на яку з них варто звернути увагу, розповідає відомий український дієтолог Наталія Самойленко:
Випадіння волосся можуть бути тимчасовими, а також викликані порушенням функції щитовидної залози —гіпотиреозом або гіпертиреозом, інфекційними та аутоімунними захворюваннями.
Недостатність поживних речовин також може спричинити випадіння. Екстремальні дієти з занадто низьким вмістом білка та деяких мікроелементів, таких як залізо, іноді спричиняють надмірне випадіння волосся.
Вплив COVID-19, відображається на роботі багатьох органів та систем в організмі, стрес сприяє погіршенню надходження молекул кисню до волосяних фолікулів, що може призводити до випадіння волосся. З цієї ж причини жінки, що народжували, можуть помітити випадіння волосся через три місяці після появи на світ дитини.
Щоб запобігти випадінню, необхідно дотримуватися кількох принципів, що стосуються способу життя.
По-перше, попрацювати зі стресом.
Випадіння волосся часто приводить у паніку, але це стресове замкнене коло призведе до ще більшої втрати. Дайте тілу час, а волоссю — можливість відновитися протягом 6-9 місяців.
По-друге, якщо палите, ви повинні пам`ятати, що ця шкідлива звичка погіршує процес відновлення, і зв`язує молекули кисню, блокуючи насичення волосяних фолікулів.
По-третє, підтримка організму в оптимальному стані в умовах стресу є повноцінне та збалансоване харчування, що включає достатню кількість білка, корисних жирів, цинку, селену, біотину, заліза та вітаміну D.
Відмінними джерелами високоякісного білка є домашні яйця, м`ясо птиці, риба жирних сортів (бажано дикого вилову), бобові, молочні продукти.
Селену багато в грибах, бразильських горіхах, морепродуктах, рибі, часнику, яйцях, фісташках, шпинаті.
Цинком багаті гарбузове насіння, горіхи, яйця, бобові, молюски.