Яка безпечна доза цукру та фруктів для жінок?

І чим їх можна замінити

Цукор — ворог не лише літніх суконь розміру S, а й шкіри, метаболізму та здоров’я загалом. Зірковий український дієтолог Наталія Самойленко стверджує, що найчастіше нам хочеться солодкого через банальну нестачу в раціоні правильних вуглеводів. Адже вуглеводи — основне джерело енергії для нашого тіла та невід’ємна частина здорового харчування.

Ми перебуваємо в постійному пошуку здорової альтернативи цукру — мед, кокосовий цукор, коричневий цукор, сироп агави, різні низькокалорійні цукрозамінники.

Нам здається, що це ідеальне рішення, адже нам солодко, а калорій мало. З погляду біохімії між звичайним цукром і згаданими вище його замінниками можна поставити знак рівності. Діють на організм вони однаково.

Із цукрозамінниками загалом треба бути дуже обережними. Доведено, що замінники підвищують ризики розвитку ожиріння, метаболічного синдрому, інсулінорезистентності та цукрового діабету 2-го типу.

Дослідження показали, що люди, які пили дієтичну газованку, страждали на ожиріння частіше, ніж ті, хто її не вживав. У цих людей також було виявлено порушення обміну речовин та підвищення шансів розвитку цукрового діабету 2-го типу.

Також підсолоджувачі можуть посилювати потяг до солодкого, змінювати сприйняття смаків та здатність засвоювати поживні речовини. Можуть з’явитися головні болі, проблеми з навчанням та концентрацією.

Єдиний натуральний і корисний цукрозамінник — стевія.

Їжте фрукти. Так, вони містять фруктозу, але клітковина та волокна уповільнюватимуть всмоктування цукрів. Замість соків чи фрешів завжди вибирайте цілий фрукт.

Денна порція фруктози в середньому не більше:

300 г фруктів для жінок

350 г фруктів для чоловіків

1-2 ч. л. меду

20-30 г сухофруктів для жінок

40-50 г сухофруктів для чоловіків

Знаю, багато хто буде здивований таким розміром порції сухофруктів, адже ми, вважаючи їх дієтичною заміною цукерок, звикли їсти, не рахуючи кількості зовсім. Насправді ж сухофрукти — це цукор у кубі. Вони позбавлені клітковини, але містять стільки ж цукру/фруктози, як і фрукти, з яких їх зробили. Відсутність клітковини зумовлює швидше всмоктування цукру.

Фруктам місце у першій половині дня на другий сніданок (або за 30 хвилин до обіду, якщо у вас триразовий раціон).


Реклама

Популярні матеріали

Шукайте свіжий випуск ELLE Decoration


10 трендових манікюрів для коротких нігтів на весну 2024 року...


Стилістка Марина Мартинів запустила платформу FÉMATCH для пошуку...


Читайте також
Популярні матеріали