Як протидіяти наслідкам впливу кортизолу

Прості поради, які працюють на рівні фізіології

Більшість українців майже 4 місяці не їдять наодинці. Навіть якщо стіл накрито на одну персону, поруч сидить незваний гість на ім’я стрес. Перше знайомство з ним (гостра фаза) відбувається під дзвін келихів, повних адреналіну: апетит у таких умовах майже на нулі.

Однак через війну такі зустрічі стали регулярними, і першу скрипку грає кортизол — гормон, який впливає на харчову поведінку. Він підбурює заїсти тривогу та забути про контроль порції, а цілодобовий моніторинг новин ущент руйнує психічне здоров’я, і стрес змінює статус «гостя» на «повноцінного члена родини».

Про те, як протидіяти наслідкам впливу кортизолу, знають лікарі-експерти Клініки дієтології Н. Самойленко, які поділились інформацією в рамках спільного проєкту «Їсти розумно». І пам’ятайте, що їжа — це пальне для організму, тому не варто перетворювати життя на служіння шлунку.

Як протидіяти наслідкам впливу кортизолу

Гігієна сну

Лягайте спати не пізніше 23:00.

За годину-півтори до цього часу відкладайте гаджети.

Проводьте 7 годин у повній темряві та без подразників.

Адекватна гідратація

Починайте день зі склянки води та не забувайте пити її протягом дня залежно від відчуття спраги та перед кожним прийомом їжі.

Харчування

По-перше, дотримуйтеся регулярності. 

Базовий 3-кратний графік харчування з прийомами їжі в один і той же час. 

Якщо є потреба у перекусах — робіть їх корисними.

По-друге, харчуйтеся збалансовано.

Діліть тарілку на 3 частини:

1/2 — овочі (зелені листові, редис, капуста, томат, огірок, буряк, цукіні, зелень);

1/4 — білок (яйця із жовтком, риба, птиця, нежирне м’ясо, сир та бобові — соя, сочевичя, нут, горох);

1/4 — вуглеводи (каша із цільних круп — гречки, овса, пшона, рису нешліфованого або дикого, цільнозерновий хліб та макарони/паста з твердих сортів пшениці).

Усе це супроводжуйте заправкою або додаванням корисних жирів — олії оливкової, лляної, з волоських горіхів, насіння льону, кунжуту, авокадо, горіхів, гарбузового насіння, оливок, печінки тріски. Але із жирами помірно, важливо не переборщити. 

По-третє, їжте обдумано: «ловіть» момент насичення та уникайте переїдання.


Реклама

Популярні матеріали

Життєрадісний весняний манікюр для всіх, хто відчуває апатію: 15...


Чай з кульбаби: корисні властивості, правила приймання та...


Сміливість та романтичні почуття в новій колекції IVA NEROLLI...


Читайте також
Популярні матеріали