Більшість із нас вживає м’ясо щодня, не особливо замислюючись про те, в якій кількості та в який час дня воно принесе користь для організму, а коли його краще замінити, наприклад, на рибу. Як правильно вживати м’ясо? Зірковий український дієтолог Наталія Самойленко поділилася п’ятьма важливими правилами:
1. М’ясо не варто вживати ні на вечерю, ні на сніданок — це дуже велике навантаження на організм. Відкладіть червоне м’ясо до обіду — це час, коли ферментативні можливості вашого організму перебувають на піку.
2. Уникайте обробленого (ковбаса, сосиски, балик, котлети), копченого та смаженого м’яса. В ідеалі запікайте, варіть, тушкуйте або готуйте на парі.
3. Вживайте червоне м’ясо не частіше ніж 1-2 рази на тиждень.
4. Разова порція м’яса — 100-150 г. Для жінок шматочок м’яса повинен займати приблизно половину долоні, для чоловіків — трохи більше половини долоні.
5. Найкращий гарнір до м’яса — сирі овочі та зелень. Не варто їсти м’ясо з кашами — ці продукти несумісні.
З віком рекомендовано зменшувати дозування м’ясних продуктів аж до повного їх виключення.