Дієтологиня Ольга Безугла наголошує: стресова ситуація, зміна звичного способу харчування можуть призвести до зростання захворюваності, зниження імунітету, підвищення сприйнятливості до інфекцій.
Збалансувати раціон із мінімальними затратами та зусиллями можна тоді, коли...
...ми споживаємо продукти однієї групи, наприклад лише вуглеводи, то насичення менше. Коли доповнюємо нашу тарілку, крім вуглеводів, по можливості білками й овочами + жири, то насичення вище, а це значить, що наступне почуття голоду виникне значно пізніше.
Віддавайте перевагу продуктам тривалого зберігання, а також із відсутністю спеціальних умов зберігання, вони дозволять у разі відсутності електрики харчуватися повноцінно.
Вуглеводи — найдоступніше джерело енергії. Беріть їх із круп, крохмалистих овочів, хліба, макаронів. За можливості чергуйте їх та обирайте цільнозернові.
Instagram: @gisele
Доповнюйте вуглеводи білком — м’ясом, сиром, яйцями. Альтернатива — м’ясні та рибні консерви або рослинний білок — бобові, сочевиця, квасоля (підійдуть і консервовані).
Потребу в клітковині поповнюємо за рахунок споживання доступних овочів: капусти білокачанної, заморожених, квашених чи консервованих овочів. Зверніть увагу на суху морську капусту, її можна замочити і додавати в салати — це відмінне джерело йоду.
Щоб отримати більше енергії, до раціону додавайте жири, там цілих 9 ккал на 1 грам. Зараз, звісно, це не авокадо та оливки, а наприклад, горіхи та олія ( джерело вітаміну А, Д, Е, фолієвої кислоти), насіння, сало.
Усі рекомендації, звісно, не стосуються тих ситуацій, коли взагалі немає доступу до їжі.