Як правильно харчуватися та худнути, якщо у вас інсулінорезистентність

Важливі правила, щоб зберегти фігуру та не допустити розвитку діабету

Як харчуватися та худнути у разі інсулінорезистентності, ми дізнавалися у членкині міжнародної федерації функціонального тренінгу, спікерки міжнародних конгресів Ірини Гармаш:

Зайва вага не лише псує фігуру, але й є причиною багатьох серйозних захворювань. До зайвої ваги веде малорухливий спосіб життя, переїдання, та ще й у невідповідний час. Люди, які ведуть такий спосіб життя, можуть знизити чутливість до інсуліну. Це називається інсулінорезистентністю.

У такому разі дуже важливо схуднути — це допоможе уникнути розвитку діабету. Зниження ваги — досить складний процес, що вимагає дисципліни. Необхідно дотримуватись певних правил харчування з низькою калорійністю та мінімальним глікемічним індексом.

Глікемічний індекс — це оцінка швидкості, з якою різні продукти здатні підвищувати рівень цукру в крові. Чим вище цифра глікемічного індексу, тим шкідливішим вважається вживання продукту з погляду появи зайвої ваги та інсулінорезистентності. При навантаженні калоріями виникає резистентність до інсуліну.

За умови підвищеного рівня інсуліну блокується розщеплення глікогену та жиру, а накопичення жиру збільшується. Також ми можемо спостерігати затримку рідини. Резистентність до інсуліну — причина розвитку багатьох захворювань. Постійне вживання вуглеводів знижує чутливість до інсуліну, його рівень підвищується, і це сповільнює спалювання жиру.

Приклади продуктів з різним глікемічним індексом:

Високий: мюслі, мед, білий хліб, млинці, кавун, піца, картопляне пюре, спагеті.

Середній: макарони із твердих сортів пшениці, ківі, ананас, пиво, банани, абрикоси, буряк.

Низький: спельта, камут, кіноа, листяні овочі, морква, батат, горіхи, бобові, темний шоколад, манго, авокадо.

Розвитку інсулінорезистентності сприяють:

Ізолейцин, який міститься у червоному м`ясі, молочних продуктах, хлібі та бобових.

Лейцин (є у червоному м`ясі, рисі, хлібі).

Фруктоза (ягоди, фрукти, мед).

Етиловий спирт, що міститься в алкогольних напоях.

Зменшують ризик інсулінорезистентності:

Літій (його можна знайти у білому м`ясі, рибі, молочних продуктах, помідорах, перці, картоплі).

Магній (є в гречці, вівсі, бобових, ячмені, волоських горіхах).

Транспальмітолеїнова кислота, яка міститься в молочних продуктах.

Омега-3 (багато в рибі та молюсках).

Тим, у кого є інсулінорезистентність, необхідно дотримуватися певних правил, щоб схуднути:

1. Триразове харчування без перекусів. Між прийманнями їжі допускається вода, чай, натуральна кава.

2. Виключаються прості вуглеводи, крім фруктів з низьким глікемічним індексом та ягід.

3. Достатній водний режим.

4. Більше клітковини та некрохмалистих овочів у щоденному меню.

5. Більше рослинних жирів.

6. У раціоні дуже важливі продукти з Омега-3.

7. Молочні та кисломолочні продукти вживайте до 17-18 годин.

Крім того:

Обов`язково додайте фізичну активність.

Працюйте стоячи, розмовляйте телефоном стоячи та ходіть у перервах.

Пам`ятайте: багатогодинне сидіння не компенсується лише тренуваннями.

Регулярно відвідуйте ендокринолога та контролюйте свої аналізи.


Реклама

Популярні матеріали

Один крем для чутливої шкіри, який допомагає пережити холодний...


Bergh Special Products and Alexandra Kutas: when wheelchair spoke...


Новорічна колекція L’ESKIZZO про внутрішнє сяйво


Читайте також
Популярні матеріали