Ця осінь для нас украй непроста: хронічний стрес, недосипання та тривоги підривають здоров’я. Тому так важливо сформувати внутрішню броню — імунну опору. Дієтолог Наталя Самойленко підкреслює, що стійкість до вірусних та бактеріальних інфекцій багато в чому залежить від вмісту нашої тарілки. Тому максимально наповнюємо її сезонними суперфудами:
Джерела вітаміну А: гарбуз, морква, петрушка, зелень (доїдаємо свіжу/ використовуємо заморожену), солодкий перець.
Джерела вітаміну С: усі види капусти (білокачанна, броколі, цвітна і брюссельська), перець, цитрусові, імбир.
Продукти, багаті на цинк: квасоля, насіння гарбуза, горіхи.
Не забуваємо й про мікробіом (жителі нашого кишківника відіграють не останню роль у захисті від патогенних мікроорганізмів).
Пребіотики: квашена капуста, часник і цибуля, бобові (квасоля, сочевиця, нут та соєві боби).
Скибка запеченого гарбуза + рагу із червоною квасолею + квашена капуста з оливковою олією та насінням льону — обідня комбінація, яка надасть сил та ресурсів для імунної системи й не тільки.
Протистояти вільним радикалам допоможуть локальні антиоксиданти. І хоча сезон ягід у нас асоціюється з літньою порою, проте доволі різноманітний вибір можна знайти й восени:
Шипшина
Кизил
Калина
Обліпиха
Аронія (чорноплідна горобина)
Багаті на вітаміни й мікронутрієнти, ці суперфуди смакуватимуть самостійно, а також стануть класним компонентом для пряного чаю.