Як підтримати імунітет восени: поради дієтолога

Раціон для відмінного здоров’я та самопочуття

Ця осінь для нас украй непроста: хронічний стрес, недосипання та тривоги підривають здоров’я. Тому так важливо сформувати внутрішню броню — імунну опору. Дієтолог Наталя Самойленко підкреслює, що стійкість до вірусних та бактеріальних інфекцій багато в чому залежить від вмісту нашої тарілки. Тому максимально наповнюємо її сезонними суперфудами:

Джерела вітаміну А: гарбуз, морква, петрушка, зелень (доїдаємо свіжу/ використовуємо заморожену), солодкий перець.

Джерела вітаміну С: усі види капусти (білокачанна, броколі, цвітна і брюссельська), перець, цитрусові, імбир.

Продукти, багаті на цинк: квасоля, насіння гарбуза, горіхи.

Не забуваємо й про мікробіом (жителі нашого кишківника відіграють не останню роль у захисті від патогенних мікроорганізмів).

Пребіотики: квашена капуста, часник і цибуля, бобові (квасоля, сочевиця, нут та соєві боби).

Скибка запеченого гарбуза + рагу із червоною квасолею + квашена капуста з оливковою олією та насінням льону — обідня комбінація, яка надасть сил та ресурсів для імунної системи й не тільки.

Протистояти вільним радикалам допоможуть локальні антиоксиданти. І хоча сезон ягід у нас асоціюється з літньою порою, проте доволі різноманітний вибір можна знайти й восени:

Шипшина

Кизил

Калина

Обліпиха

Аронія (чорноплідна горобина)

Багаті на вітаміни й мікронутрієнти, ці суперфуди смакуватимуть самостійно, а також стануть класним компонентом для пряного чаю.


Реклама

Популярні матеріали

Образ дня: Мадонна показує, як носити трендову шубу від...


Святковий wishlist популярних українських візажисток


7 образів в етностилі, які вам варто повторити цього Різдва...


Читайте також
Популярні матеріали