Як харчуватись під час вагітності, щоб бути красивою та здоровою

Важливі компоненти щоденного раціону

Про те, які продукти мають бути в раціоні вагітної жінки, розповідає зірковий дієтолог Наталія Самойленко:

Очікування дитини — це чудова причина змінити звичний стиль життя, адже вагітність — це період інтенсивного розвитку плода та фізіологічних змін матері, тому достатнє споживання макро- та мікронутрієнтів є дуже важливою умовою правильного та легкого перебігу вагітності.

Основні правила харчування:

Споживання різноманітних, переважно цільних,  необроблених продуктів. У період 1-го та 2-го триместру калораж добового раціону зазвичай не змінюється, тому забуваємо про фразу «Потрібно їсти за двох!». Калораж потрібно збільшувати лише у 3-му триместрі, опираючись на показники набору ваги.

Білок. Потреба білка у вагітної жінки зростає. Найбезпечніші варіанти: м’ясо птиці (домашня курка/індичка).

Рослинний білок: сочевиця, хумус, квасоля, броколі, брюссельська капуста

Молочний білок: фета, бринза, моцарела

Яйця

Вуглеводи

Вуглеводи не страшні для фігури, якщо їх правильно обирати! Забуваємо про пусті вуглеводи (соки, фреші, хлібобулочні вироби, батончики, пластівці, печиво) та обираємо цілозернові каші та фрукти.

Жири

Конкретних доз споживання жирів для вагітних на разі немає, але якщо у вашому раціоні присутні як мононасичені, так і полінасичені жирні кислоти у вигляді скумбрії, оселедця, лосося, авокадо, оливкової олії, насіння гарбуза, горіхів (окрім кеш’ю та арахісу), водорості — цього буде достатньо.

 

Вітаміни та мінеральні добавки

Вітамін А знаходиться в усіх продуктах помаранчевого кольору. Цитрусові, морква, гарбуз — такі продукти ви можете споживати, не боячись надлишку вітаміну А в організмі.

Але зверніть увагу, що такий продукт, як печінка, вагітним жінкам варто обмежувати: вживати 1 раз на 2 тижні або взагалі виключити з раціону.

Вітамін D — його показник індивідуальний, контролюємо недостатність через здачу аналізів.

Фолієва кислота (вітамін В9) — необхідна людині будь-якої статі та віку, а особливо для вагітних жінок. Цей вітамін бере участь у процесі ділення клітин і формування ДНК ембріона. Присутня в таких продуктах, як шпинат, лляна олія, спаржа, бобові, броколі, авокадо.

Залізо — гранат, червоне м`ясо, шпинат. При виявленні залізодефіцитної анемії додатково назначається прийом препаратів.

Кальцій — зелені листові овочі, фета, моцарела, бринза, квасоля, апельсини, чорна смородина, морські водорості.

Вода

Потреба вагітної жінки у рідині зростає, тому підтримуємо водний баланс — 2-3 літри в день.

Чого слід уникати?

Непастеризоване молоко та продукти, виготовлені з нього

Копченості, ковбаси, сосиски та все перероблене м`ясо

Сирі та недоварені морепродукти, яйця

Паштети з м`ясом та м`ясні намазки

Морепродукти заморожені

Алкоголь

Сира риба (роли, суші та рибні консерви)

Але перш ніж змінювати щось у харчуванні, проконсультуйтеся з лікарем.

 


Реклама

Популярні матеріали

Які босоніжки нам потрібні цієї весни


«Діамант — найгарніша і найбажаніша інвестиція»: засновниця Diva...


Сучасний погляд на українські традиції: чому варто відвідати...


Читайте також
Популярні матеріали