Як допомогти організму, якщо ви відчуваєте тривожність

Поради від дієтолога та нутриціолога

Сьогодні кожен українець живе у стані хронічного стресу. Ексклюзивно для ELLE.UA дієтолог, нутриціолог, магістр медико-біологічних наук, підприємець, директор спортивного клубу Star, автор тренінгів та марафонів стрункості, запрошений експерт на МТВ, співавтор та організатор трансформаційного проєкту «Фантастична жінка» на МТВ Надія Чиканенко поділилася порадами, які допоможуть збалансувати роботу організму в моменти тривоги.

У нашому житті зараз дуже багато стресу, ще й дощова осінь впливає на наш внутрішній стан, додаючи тривожності. Найчастіше ми намагаємося вирішити ці питання за допомогою їжі, обираючи не зовсім корисні варіанти. Спрацьовують харчові тригери.

Тригер — це команда або функція, що сигналізує системі про настання певної події. У перекладі з англійської слово trigger означає спусковий гачок. Звідси й аналогії зі зброєю: при спрацьовуванні тригера система має отримати потужний сигнал і вжити будь-яких заходів.

Під час стресу нам терміново потрібен серотонін, і ми обираємо цукор, шоколадки, торти та випічку. Але ми не враховуємо той факт, що рівень глюкози різко піднімається, виділяється інсулін, цукор падає, і серотонін теж, тож наш настрій погіршується, з’являється апатія та роздратування.

Найкраще віддати перевагу продуктам продуктам, які містять амінокислоту триптофан, адже вона потім трансформується в серотонін. Додайте до раціону білкові продукти (яйця, сир, яловичина, індичка, горіхи, кунжут, лосось, тофу), чорний шоколад (не менше 70% какао) та обов’язково пробіотичні продукти (адже 80% серотоніну продукуються в кишечнику). Пийте частіше какао з рослинним молоком, без додавання цукру.

Також під час тривожності нас дуже тягне на солоні продукти, наприклад чипси, солоні горішки, сухарики тощо. Тим часом сіль викликатиме набряки, підвищення кров’яного тиску та посилення спраги. Від стресу ці продукти не врятують, а до зайвої ваги можуть призвести.

Бажання щось пожувати переключіть на овочеві салати з горіхами або насінням. Горіхи містять магній, який сприятливо впливає на нервову систему. Крім того, благотворно впливають на нервову систему й вітаміни групи В. Тому додавайте до раціону яйця, темно-зелені овочі (шпинат, капуста), авокадо, зернові каші, горіхи, насіння, морепродукти.

Знаменитий антиоксидант — вітамін С активно підтримує організм під час стресу. Тому вживайте броколі, ківі, петрушку, шипшину, цитрусові.

Що стосується кави, ми любимо її запах і ту атмосферу спокою, яку він створює. Насправді, філіжанка еспресо — це для нас більше ніж ритуал. Кава має і плюси, і мінуси. Але як заспокійливе під час стресу вона взагалі не підходить, оскільки стимулює нервову систему. Спробуйте переключити свою увагу на какао, трав’яні чаї з мелісою та чебрецем, м’ятою та напої із шипшиною.

Плануйте свій раціон заздалегідь, використовуючи антистресові продукти, тоді ви допоможете організму легше перенести тривогу без шкоди для фігури та здоров’я.


Реклама

Популярные материалы

Оголошено рейтинг найпопулярніших знаменитостей 2022 року


Теплі костюми на кожен день — must have цієї зими


5 багатошарових образів, які допоможуть пережити всі примхи...


Читайте також
Популярні матеріали