У вас бувало таке, що нависає якесь завдання (може, уже навіть підгорати починає), а ви п’єте дев’яте капучино, їсте п’ятий сендвіч, гортаєте Instagram і думаєте: «Нє, ну мабуть, уже не сьогодні». Прокрастинація — з латині буквально «відкладати на завтра». А з огляду на те, що більшість із нас виросли на «не відкладай на завтра те, що можна зробити сьогодні», ось це відтягування роботи супроводжується відчуттям провини. Про те, яким має бути щоденний раціон для енергії та сил, розповідає нутриціологиня Ганна Пархоменко.
Відчуття провини спонукає до легалізації пауз: просто так відстрочувати не можна, потрібна причина. Яка ж причина? О, я їм! Ніхто ж не буде квапити мене, поки я їм, правда?
Так їжа стає прикриттям для прокрастинації, а якщо прокрастинацїі в житті людини багацько, це може бути історією про систематичне переїдання. Але може бути і навпаки. Їжа може лікувати і профілактувати прокрастинацію! Яким чином?
Стимулюючи мозок (і ШКТ) до утворення певних медіаторів — суперагентів продуктивності — або прямо постачаючи їх.
Зберігайте список корисних продуктів і закривайте проєкти вчасно:
Оселедець, сардини, скумбрія і лосось, печінка тріски — джерела DHA ненасичених омега-3 жирних кислот: компонента нейронів головного мозку, необхідного для того, щоб думки стрибали від нейрона до нейрона, як зайчики. Це надзвичайно сприяє продуктивності, бо пришвидшує вирішення завдань і запобігає гнітючому «ця робота надовго, тож ну її».
Сир із пліснявою — донатор білка спермідину, який поліпшує пам’ять.
Квашена капуста, її родичка кімчі, бочкові огірки і помідори, темпе і натто (ферментована соя), місо-паста і місо-суп, йогурт та інші кисломолочні продукти — це пробіотики. Пробіотики колонізують ШКТ продуктивними штамами мікрофлори, які оптимізують роботу кишківника та прокачують його антистрес-функції, в тому числі продукцію серотоніну. Це прямо пов’язано з вашим позитивним настроєм та зменшенням страху невдачі, тож менше причин відкладати завдання.
Цибуля, часник, петрушка, кінза, кріп, шпинат, банан, броколі та інші овочі — то пребіотики: їжа для мікробіоти. Коли мікробіота сита, вона щаслива та виробляє серотонін.
Куряча печінка, сердечка, кролятина, телятина і яловичина — постачальники гемового заліза та спонсори профілактики залізодефіциту як однієї з причин хронічної втоми.
А найбільше вбиває мотивацію поїдання солодкого, бо лавина інсулину просто зморить вас на сон.