Підвищення температури на вулиці диктує свої правила, дотримуючись яких, ми зможемо пережити спекотний період набагато легше. Про головні принципи харчування у спеку розповідає відомий український дієтолог Наталя Самойленко:
Правило №1
Улітку ми активно пітніємо, і цей фізіологічний процес дуже важливий для терморегуляції. Разом з потом ми втрачаємо воду і важливі електроліти — Na, K, Mg, Cа, які потрібно поповнювати.
Пофарбованій рідині із цукром або цукрозамінниками та бульбашками це важко зробити, тому не втамовуйте спрагу такими напоями, а слухайте своє тіло і поповнюйте водний баланс у першу чергу чистою водою!
Правило №2
Безпека, обережність і пильність. Пам’ятайте про те, що спека вносить корективи в умови зберігання продуктів, у разі недотримання яких небезпека збільшується в геометричній прогресії.
Особливо будьте пильними з такими продуктами, як ковбасні вироби, сире м’ясо та риба, молочні продукти, вершки, та виключіть з раціону ті продукти, які за такої температури швидко псуються. Уникайте доставок у цю пору, поєднайте приємне з корисним. Складіть здорову тарілку самі або почастуйте себе стравою в закладі з-під ножа.
Правило №3
Літо — це справжній подарунок нашому організму з точки зору збагачення макро- і мікронутрієнтами. Додавайте в кожен прийом їжі зелень, овочі, листя салату. Вони багаті на калій, кальцій, вітаміни групи В (особливо фолати), С, антиоксиданти. Ягоди, фрукти — обов’язково, але давайте спробуємо без переїдання (диня та кавун переказують вітання).
Розбавте раціон холодними супами (гаспачо, холодний борщ, окрошка).
Високоякісний білок знайдете в яйцях, рибі, м’ясі (без обсмажування), бобових. На сніданок і обід вони підійдуть ідеально.
Вечері іноді робіть з комбінації овочів і корисних жирів. Наприклад, тушкований кабачок, цукіні, томат, цибуля, з додаванням оливкової олії, кунжуту, оливок та авокадо.