Чому жінкам потрібно включити до раціону артишоки

Джерело антиоксидантів, продукт для регуляції тиску та детоксу печінки

Про те, чому артишоки мають бути в щоденному раціоні кожної жінки, яка піклується про своє здоров’я, розповідає відома українська дієтологиня Наталя Самойленко.

Артишок ми можемо з гордістю називати символом нашої клініки. Його нечасто вживають у натуральному вигляді, тож сьогодні я хочу розповісти про користь аритишоку.

Чим багатий?

Потужна нутритивна цінність у вигляді клітковини, вітамінів (С, К, групи В) та мінералів (залізо, магній, фосфор, калій, кальцій та цинк).

Один середній артишок містить майже 7 г клітковини, що становить 23-28% від стандартної добової норми споживання.

Окрім того, він містить приблизно 4 г білка, що вважається вищим за норму для рослинних джерел.

Артишоки належать до найбагатших на антиоксиданти овочів.

Корисні властивості артишоку

1. Зниження рівня «поганого» холестерину ЛПНЩ та підвищення «хорошого» ЛПВЩ.

По-перше, артишоки містять лютеолін — антиоксидант, що запобігає утворенню холестерину.

По-друге, екстракт листя артишоку сприяє більш ефективному переробленню холестерину, знижуючи рівень загального.

2. Регуляція артеріального тиску. Екстракт артишоку активує вироблення ферменту eNOS, що відіграє роль у розширенні кровоносних судин.

Також, артишок — прекрасне джерело калію, достатня кількість якого сприяє нормалізації тиску.

3. Здорова печінка. Артишок покращує функцію печінки у людей з неалкогольною жировою хворобою печінки. Екстракт листя артишоку допомагає захистити печінку від токсичного впливу та пошкодження. Вважається, що це завдяки таким антиоксидантам, як цинарин та силімарин.

Він також збільшує вироблення жовчі.

4. Покращення травлення.

Артишоки містять інулін — тип клітковини, що діє як пробіотик: годує корисну мікрофлору кишківника. Крім того, інулін допомагає запобігти закрепам та покращує засвоєння кальцію.

Інулін також пов’язаний з профілактикою певних видів раку, наприклад молочних залоз та колоректального.

Екстракт артишоку покращує стан у разі виникнення печії, нудоти та здуття.

5. Полегшення симптомів при синдромі подразненого кишківника.

Деякі сполуки в складі артишоку мають спазмолітичні властивості, що зменшує больові відчуття та запалення.


Реклама

Популярні матеріали

Українська кухня: веганські рецепти на сніданок, обід і вечерю...


Чай з кульбаби: корисні властивості, правила приймання та...


Old money — естетика, яка ніколи не вийде з моди: складаємо образи...


Читайте також
Популярні матеріали