Сьогодні багато хто переходить на рослинний вид харчування, повністю виключаючи продукти тваринного походження з раціону, а всі ресторани, що поважають себе, розробляють окрему сторінку меню для прихильників цієї системи харчування. У разі необдуманого підходу рішення стати вегетаріанцем може стати згубним для організму, і навпаки — за правильного підходу певні види вегетаріанства підходять практично всім дорослим людям. Чудовий приклад — пескетаріанство, тобто система харчування, що виключає з раціону плоть ссавців і птицю, але допускає вживання риби. До речі, за даними Вегетаріанського товариства Єльського коледжу, близько 80% випадкам раку можна запобігти за допомогою дієти, яка складається з невеликої кількості жирів і великої кількості клітковини, — по суті, це і є пескетаріанство.
Спочатку вегетаріанство з’явилося як філософія для найпривілейованішої касти в Індії — брахманів, до якої належали жерці та посвячені мудреці. Їхній спосіб життя був розмірений, їм не доводилося фізично працювати, час вони проводили в медитаціях та роздумах. Безумовно, відсутність важких компонентів у їжі допомагала їм досягати своїх духовних цілей. Додамо до цього теплий клімат цілий рік — ідеальні умови, в яких народилося вегетаріанство. Цілком логічно, що люди з нижчих каст (воїни, землероби, торговці) мріяли колись переродитися у жерців, а вегетаріанська система харчування їм видавалася привілейованою.
Відмова від м’яса може змінити якість тіла та покращити фігуру:
1. Рослинні продукти відрізняються невеликою енергетичною цінністю. Це означає, що вони допомагають знижувати вагу. Водночас потрібно бути готовим до того, що насичення минає дуже швидко і що спочатку після відмови від м’яса ви можете відчувати голод частіше, ніж зазвичай.
2. Відмова від м’яса не тільки допомагає розв’язати проблему найскладнішого — вісцерального жиру, але також успішно сприяє виведенню токсинів з організму.
3. Як демонструють дослідження, адепти «життя без м’яса» рідше скаржаться на гіпертонію, цукровий діабет та серцево-судинні захворювання.
Зірковий український дієтолог Наталія Самойленко стверджує, що безконтрольне вживання м’яса може нам суттєво нашкодити. За дослідженнями ВООЗ, щоденне вживання навіть такої невеликої порції обробленого м’яса, як 50 г, підвищує ризик виникнення раку кишківника аж на 18%.
Вегетаріанська дієта разом з іншими змінами способу життя відкриває закорковані артерії, знижує гомоцистеїн, покращує показники сечової кислоти.
Зменшивши кількість м’яса у раціоні, ми:⠀
знижуємо ризик виникнення раку;
зміцнюємо серцево-судинну систему;
подовжуємо собі життя;
дбаємо про стрункість, молодість і красу свого тіла.
Кому дієтолог не може рекомендувати повну відмову від м’яса, то це дітям, вагітним і мамам, що годують. Якщо вам більше ніж 40 років, відмова від м’яса піде вам на користь.