Відомий український дієтолог Наталя Самойленко склала список найкорисніших літніх ягід, які бажано включити в раціон кожній дівчині. Вони неймовірно смачні, малокалорійні та дуже корисні.
Полуниця
Більшість вуглеводів походять із простих цукрів — глюкози, сахарози, фруктози. Глікемічний індекс — 40, що вважається відносно низьким. Містить вітамін С, марганець, фолат (вітамін В9), калій у високій концентрації. Меншою мірою забезпечує організм залізом, міддю, магнієм, фосфором, вітамінами В6, К, Е.
Крім того, містить потужні антиоксиданти, такі як пеларгонідин (сполука-антоціан надає яскраво-червоного забарвлення ягоді, кількість пропорційна ступеню дозрівання плодів), елагагінова кислота (поліфенол, який сприяє боротьбі з бактеріальним запаленням), елаготаніни (наприклад, сангвіїн), проціанідини.
Малина
Багата на вітамін С (54% від добової норми), марганець (41%), магній (7%), мідь (6%), залізо (5%), калій (5%), фосфор (4%), вітаміни К (12%), Е (5%).
Також у ягоді міститься невелика кількість вітамінів А, В1, В2, В6, кальцію та цинку. Включає такі антиоксиданти, як кверцетин, елагова кислота. Екстракт малини має відмінні протизапальні властивості.
Лохина
Глікемічний індекс — 53. Вітамін К1 (філохінон) у складі бере участь у зсіданні крові та сприяє міцності кісток. Крім того, ця ягода — чудовий донор вітамінів С (24%), К (36%) та марганцю (25%), в меншій кількості вітамінів Е, В6, міді.
Вважається одним з найбагатших джерел антиоксидантів серед овочів та фруктів. У ній можна знайти антоціани (мальвідин та дельфінідин надають насиченого кольору), кверцетин, мірицетин.
Ожина
Глікемічний індекс — 25. Серед мікронутрієнтів лідерами є вітамін С (30,2 мг), К (29 мкг) та марганець (0,9 мг). Екстракт ожини має доказану ефективність щодо бактеріального запалення порожнини рота. Тому, якщо ви занепокоєні станом слизової рота, варто включити цей продукт до раціону.
Додайте в рутину харчування барви у вигляді вищезгаданих суперфудів і скажіть «ні» вільним радикалам, вживаючи смачні антиоксиданти.