Вітамін В9, або фолієва кислота, необхідний організму, навіть якщо ви не очікуєте на поповнення. Він необхідний і дітям, і дорослим (у тому числі чоловікам).
Що треба знати про цей водорозчинний вітамін?
По-перше, розберемось із двома поняттями: «фолієва кислота» та «фолати».
Вони часто застосовуються як взаємозамінні, однак певна різниця існує, незважаючи на вагомий внесок обох у справу підтримки здоров’я.
Фолати містяться у продуктах рослинного та тваринного походження — наприклад, у таких як:
темно-зелені листові овочі — шпинат, броколі, брюссельська капуста, рукола
яловича печінка
зародки пшениці
білокачанна капуста
банани, авокадо, цитрусові (помело та грейпфрут)
бобові (сочевиця, горох, квасоля)
спаржа
яйця
буряк
горіхи
насіння льону
Фолієву кислоту можна знайти в борошні, крупах, хлібі. Але найчастіше ми можемо зустріти її в концентрованому вигляді в БАДах.
Фолати беруть участь у ряді життєво важливих метаболічних процесів, а їхній дефіцит призводить до негативних наслідків у вигляді мегалобластної анемії, підвищеного ризику атеросклерозу та інших серцево-судинних захворювань, вроджених вад у немовлят, матері яких не отримували його в достатній кількості, порушення імунної функції та психоемоційних розладів.
Потенційні переваги вживання:
• профілактика ускладнень вагітності (дефекти нервової трубки)
• лікування дефіцитів фолатів
• регуляція органів кровотворення
• підтримує імунну систему та позитивно впливає на функції кишківника та печінки.
Дослідження показали, що додаткове приймання фолієвої кислоти призводить до зниження ризику інфарктів на 4%, а інсульту — на 10%. Оптимальна кількість, яка задовольняє щоденну потребу дорослої людини, становить 400 мкг.
Звичайно, певні стани вимагають посилення контролю за допомогою вищої дози, однак майте на увазі, що перевищення кількості несе такі ж негативні наслідки, як і дефіцит.
Тому, якщо виникають запитання та сумніви, проконсультуйтесь зі своїм лікарем.