Якщо говорити про один «найшкідливіший» продукт для жіночого здоров`я, лікарі та нутриціологи зазвичай не називають щось одне універсальне для всіх — все залежить від віку, способу життя, гормонального фону та вже наявних захворювань. І все ж, якщо вивчити рейтинги шкідливих продуктів, складених американськими та британськими дієтологами, можна виділити один.
Цукор у переробленому вигляді — лідер антирейтингів продуктів для жіночого здоров`я.
Чому саме цукор:
Гормональний дисбаланс
Цукор викликає різкі стрибки інсуліну, що своєю чергою впливає на вироблення естрогену і прогестерону. У жінок зі схильністю до ПМС або ендометріозу посилення запальних процесів часто пов`язують з високим споживанням цукру.
Ризик остеопорозу
Надлишковий цукор збільшує виведення кальцію з кісток, що є критичним для жінок у період менопаузи.
Прискорює старіння шкіри
Цукор запускає глікацію — процес, під час якого колаген і еластин руйнуються швидше, ніж передбачено, шкіра втрачає пружність, а поява зморшок прискорюється.
Обтяжує роботу печінки
Цукор перевантажує печінку, особливо при зловживанні фруктозою в складі солодких напоїв і кондитерських виробів. Через регулярне переїдання цукру ризик виникнення жирової хвороби печінки з`являється навіть у струнких жінок.
Підвищує ризик репродуктивних порушень
Надмірне споживання цукру пов`язане з інсулінорезистентністю, яка часто супроводжує синдром полікістозних яєчників (СПКЯ).
Пам`ятайте також, що цукор часто ховається в продуктах, які не вважаються солодкими: соуси, хліб, солодкі йогурти та гранола з супермаркету, готові супи, ризотто і деякі порошкоподібні приправи.