Must для жіночого здоров'я: корисні властивості інжиру

Сезонний фрукт для краси та молодості

У серпні починається сезон інжиру, який триває до жовтня. Так, це не локальний продукт, однак чому б не спробувати урізноманітнити та доповнити свій раціон таким поживним та екзотичним фруктом? До того як демонізація жиру пішла на спад, а споживання цукру почало збільшуватися в геометричній прогресії, інжир зазвичай використовували як підсолоджувач.

Зірковий український дієтолог Наталя Самойленко розповідає, що один невеликий свіжий плід інжиру (40 г) містить у складі:

Мідь (3% від денної потреби), магній (2%), калій (2%), вітаміни В2 (2%), В1 (2%), В6 (3%), вітамін К (2%)

Залізо, кальцій

Вуглеводи — 8 г

Клітковина — 1 г

Поговоримо про користь саме свіжого інжиру, адже в сушеному концентрується велика кількість цукру: якщо їсти його без обмеження, можна отримати більше шкоди.

Корисні властивості інжиру

Сприяє зниженню тиску

Багато з нас використовує надмірну кількість солі в щоденному раціоні. Інжир допомагає регулювати баланс між калієм та натрієм завдяки тому, що містить велику кількість калію. Крім того, клітковина у вмісті може допомогти вивести надлишок натрію.

Поліпшує процес травлення

Якщо ви страждаєте закрепами, то інжир стане в пригоді на шляху до регулярності. Цьому сприяє клітковина у складі та пребіотична властивість (їжа для бактерій, які населяють кишківник).

Впливає на щільність кісток

Інжир містить і кальцій, і калій. Ці мікронутрієнти кооперуються та покращують мінеральну структуру кісток.

Антиоксидантна активність

Корелює з кількістю фенольних сполук. Темний інжир містить більшу їх кількість, аніж світлий. У шкірці їх більше, ніж у м’якоті.

Обережно: на інжир може бути алергічна реакція! Навіть якщо не пряма на вживання інжиру, то може з’явитися перехресна, якщо реагуєте на пилок берези.

Іноді люди скаржаться на печіння язика після вживання великої кількості цього фрукта. Ця реакція відбувається через молекулу фіцину  протеолітичного ферменту (розщеплює білки). Щоб уникнути такого «опіку», виймайте ложкою внутрішню частину, відокремлюючи від шкірки, де міститься більше фіцину.

Додавайте інжир до раціону як закуску, перекус, але пам’ятайте, що дотримання міри  це перший крок до здоров’я та довголіття.


Реклама

Популярні матеріали

Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву


Новорічний френч: трендовий святковий манікюр


Це база: чорні пуховики, які ніколи не вийдуть з моди


Читайте також
Популярні матеріали