Шкідлива чи корисна кава? Розвінчуємо міфи

Та кому не варто пити каву з молоком

Одне з найпопулярніших питань від адептів здорового способу життя звучить так: «Кава шкідлива чи корисна?» Сьогодні розвінчуємо міфи про каву разом із зірковим українським дієтологом Наталією Самойленко.

Багато років цей улюблений багатьма напій був предметом постійних суперечок: корисний він чи шкідливий. Проте наразі висновки багатьох наукових досліджень вказують на те, що чорна кава в помірних кількостях є не лише нешкідливою, а й інколи навіть корисною для нашого організму. Звісно, якщо немає медичних протипоказань до її вживання. 

А як щодо кави з молоком?

Впевнені, що багато хто з вас є поціновувачем запашного аромату капучіно чи лате та їхнього вишуканого смаку. Але чи можна вважати каву з молоком такою ж корисною, як і чорну каву?

І так, і ні. Нещодавнє дослідження в Університеті Копенгагену довело, що кава з молоком окрім інших переваг може мати протизапальний ефект. 

Але яким чином може реалізуватись протизапальна дія цього напою?

В кавових зернах є такі хімічні речовини, як поліфеноли. Це група природних антиоксидантів, які захищають наші тканини від окислювального стресу та запобігають таким чином розвитку запальних реакцій та інших патологічних процесів.

Яку ж роль грає молоко в протизапальній дії поліфенолів?

Саме це досліджували вчені: вони довели, що протизапальний вплив поліфенолів під час взаємодії з амінокислотами («будівельним матеріалом» білків) може посилюватися вдвічі. А ми знаємо, що молоко дуже багате на білки, і вже доведено, що поліфеноли можуть зв`язуватися з білками молока. Ось чому, вживаючи каву з молоком, ми отримуємо реакцію поліфенолів та білків молока, що і може викликати такий посилений протизапальний вплив. Ця взаємодія продовжує досліджуватись і надалі.

Кому я не раджу пити каву з молоком:

тим, хто має медичні протипоказання до вживання кави з молоком;

дітям;

людям, які хочуть схуднути (кава з молоком містить приблизно в 10 разів більше калорій, ніж чорна кава без молока та цукру, тому вживати її, маючи на меті схуднення, точно не варто).

Щоб насолодитися справжнім смаком запашної кави, не обов‘язкові добавки у вигляді цукру або молока. Однак, якщо вам до вподоби така комбінація, отримуйте задоволення, маючи +1 аргумент щодо корисних властивостей кави.


Реклама

Популярні матеріали

10 фільмів, які варто передивитися цієї осені


Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Читайте також
Популярні матеріали