Ідеальне тіло та достаток енергії: чому багато хто любить дієту стіл №5

Правила харчування та меню на кожен день

Що таке дієта стіл номер п’ять

Дієтичний стіл номер п’ять вважається однією з найвідоміших систем харчування. Вона була розроблена радянським терапевтом Михайлом Певзнером. Дієта спрямована на лікування проблем шлунково-кишкового тракту. Її призначають при панкреатиті, захворюваннях жовчного міхура, хворобах печінки (наприклад, цирозі) та жовчовивідних шляхів. Також стіл номер п’ять можуть прописати як профілактику під час санаторного лікування. За відгуками дієтологів, вона також дає ефект щадного плавного схуднення, приносячи стійкі результати.

Дієта передбачає збалансовану та рівну кількість білків та вуглеводів. Обмеження встановлюється лише на вживання жирів.

Добова норма споживання калорій у середньому виглядає так:

калорійність раціону не має перевищувати 2400-2600 ккал;

80 г жирів (з них 30% рослинного походження);

350-400 г вуглеводів, з яких не більше 70-80 г становить цукор;

80 г білків (55% з них тваринного походження);

допустимо до 10 г солі;

норма води — 1,5-2 літри.

Важливо!

Дієта стіл номер п’ять спрямована на профілактику та підтримку загального стану хворого, а не на лікування. Зазвичай цю систему харчування призначають разом з ліками.

Із чого складається раціон дієти стіл номер п’ять

Дієта стіл номер п’ять включає легкі та корисні продукти, які багаті на пектини, ліпотропні речовини та клітковину. Харчуватися рекомендовано від 4 до 6 разів на день, а готувати їжу на парі, запікати чи тушкувати. Їжу краще максимально подрібнювати, а вранці пити багато води.

Дієта стіл номер п’ять: які продукти можна їсти

При дієті стіл номер п’ять рекомендується вживати супи (молочні, овочеві, борщ без м’яса), нежирне м’ясо (яловичина, птиця, шинка), пудинги, вермішель та макарони, сухарі та сухе печиво, вершкове масло та олію, ягідні, молочні та фруктові соуси, трави та прянощі в обмеженій кількості, молочні продукти (молоко або кефір) допускаються максимум 200 грамів на день. Хліб краще вживати вчорашній. Випічку дозволяємо собі не частіше 2 разів на тиждень. Особливу увагу варто звернути на моркву, буряк, гарбуз, горошок, картоплю, кабачки, помідори та цвітну капусту. З фруктів допускаються некислі яблука, груші та банани. Вживаємо не більше 1 яйця на день, овочі та фрукти у сирому стані. З круп рекомендуються: гречка, овес, манка, рис. З напоїв підійдуть трав’яні чаї, соки, компоти та киселі.

Дієта стіл номер п’ять: що не можна їсти

У чорний список продуктів дієти стіл номер п’ять потрапили: жирні сорти риби та м’яса, сало, алкоголь, субпродукти (печінка, шлунки), консерви, цибуля, шпинат, щавель, гриби, редька, часник, шоколад, морозиво, мариновані овочі, кетчуп, майонез, гострі приправи, газовані напої, какао, чорна кава, кукурудзяна, перлова та пшенична каші, свіжий хліб, оладки, млинці, кислі фрукти. Повністю виключається копчене, смажене та гостре.

Дієта стіл номер п’ять: зразкове меню

Перший варіант

Перший сніданок: м’ясні тюфтельки, приготовані на парі, манна або гречана каша, чай.

Другий сніданок: яблуко.

Обід: овочевий суп, нежирна м’ясна відбивна, фруктовий компот.

Полуденок: домашні сухарики, чай.

Вечеря: салат з буряків, галетне печиво, чай.

Другий варіант

Перший сніданок: нежирний сир зі сметаною та 1 ч. л. меду, вівсяна каша на воді, чай.

Другий сніданок: печене яблуко.

Обід: суп з овочів, парова курка, відварений рис, компот.

Полуденок: відвар із шипшини, кілька штук галетного печива.

Вечеря: відварена риба та парові овочі/картопляне пюре, пісна ватрушка із сиром, чай. Пізніше можна випити кефір чи йогурт без добавок.


Реклама

Популярные материалы

Оголошено рейтинг найпопулярніших знаменитостей 2022 року


Теплі костюми на кожен день — must have цієї зими


5 багатошарових образів, які допоможуть пережити всі примхи...


Читайте також
Популярні матеріали