Наші клітини кожного дня стикаються із загрозами з різних сторін, починаючи зі стану екології до зараження вірусом. Зірковий український дієтолог Наталя Самойленко розповідає, що існує безліч поживних речовин, які здатні виступати донорами електронів, запобігають окисленню та сприяють відновленню пошкоджень. Це такі речовини, як вітаміни С, Е, бета-каротин, мінерали селен, марганець, глутатіон, кофермент Q10, ліпоєва кислота, флавоноїди, фітоестрогени тощо.
Природні та штучні джерела
Наведемо приклад: чашка свіжої полуниці містить близько 80 мг вітаміну С — поживної речовини, що має антиоксидантну активність. Однак добавка, що містить 500 мг вітаміну С, не містить рослинних хімічних сполук (поліфенолів), які надають організму більшу кратність захисних сил.
Тому зберігайте список поживних речовин з антиоксидантною активністю та продуктів, у яких вони містяться:
Вітамін С
Броколі, брюссельська капуста, диня, цвітна капуста, грейпфрут, листова зелень, ківі, лимони, апельсини, папая, полуниця, батат, помідори, перець (усіх кольорів).
Вітамін Е
Мигдаль, авокадо, мангольд, листова зелень, арахіс, червоний перець, шпинат, насіння соняшнику.
Каротиноїди
Абрикоси, спаржа, буряк, броколі, диня, морква, болгарський перець, капуста, манго, апельсини, персики, грейпфрути, гарбуз, кабачки, шпинат, батат, мандарини, помідори та кавун.
Селен
Бразильські горіхи, риба, молюски, яловичина, птиця, ячмінь, коричневий рис.
Цинк
Яловичина, птиця, устриці, креветки, кунжут, насіння гарбуза, нут, сочевиця, кеш’ю, збагачені злаки.
Фенольні сполуки:
• кверцетин (яблука, червоне вино, цибуля);
• катехіни (чай, какао, ягоди);
• ресвератрол (червоне та біле вино, виноград, арахіс, ягоди);
• кумарова кислота (спеції, ягоди);
• антоціани (чорниця, полуниця).