Чи дійсно корисна комбуча?

Розкриваємо всі секрети разом із відомою українською дієтологинею

Комбуча — модний напій, який п`ють блогери та вегани, а також багато хто з тих, хто вважає себе прихильником здорового способу життя. Однак цей напій не можна однозначно називати корисним. Разом з відомою українською дієтологинею Наталією Самойленко розбираємося, чи варто вживати комбучу на регулярній основі.

Комбуча — це напій, традиційно виготовлений шляхом ферментації чаю (зазвичай чорного, іноді зеленого та улун) і цукру за допомогою симбіотичної культури бактерій і дріжджів (SCOBY), як правило, протягом 7–10 днів.

Багато виробників додають для смаку інші інгредієнти, такі як яблучний сік, фрукти, трави. Така суміш для бродіння у контрольованому середовищі дозволяє корисним бактеріям і дріжджам робити за допомогою чайного гриба варіант пробіотичного напою.

Окрім того, дослідження показали антиоксидантну активність (здатність ефективно боротися з вільними радикалами) завдяки вмісту фенольних сполук.

Але чи все так однозначно?

З можливих побічних ефектів вживання комбучі:

Надлишок калорій

Часто люди п’ють чайний гриб як альтернативу безалкогольним напоям. Проте фактичний рівень калорій може різнитись залежно від виробника та добавок.

Деякі виробники додають у комбучу цукор або багаті цукром соки. Це варто враховувати людям, які вживають чайний гриб і не можуть схуднути, вважаючи його заміною рідини.

Доданий цукор

Процес бродіння потребує цукру для живлення пробіотичних бактерій у напої. Деякі виробники бажають підсолодити більше задля покращення смакових властивостей. Людям із такими захворюваннями, як ожиріння, цукровий діабет 2-го типу, потрібно враховувати цей факт при вживанні надмірної його кількості.

Ушкодження зубної емалі

Процес бродіння створює кислоти по типу оцтової кислоти. Вживання великої кількості чайного гриба може призвести до ризику пошкодження емалі, тому полоскання рота водою після вживання підсолоджених кислих напоїв може стати певною захисною звичкою.

Ризик інфікуватись

Домашня комбуча може пройти недостатній процес пастеризації. Тому як корисні, так і умовно-патогенні мікроорганізми можуть рости у збагаченому середовищі.

Людям з ослабленою імунною системою варто уникати вживання неперевірених партій через виникнення нудоти, алергічних реакцій та головного болю.

Етанол

За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC), щоденне споживання 110 мл чайного гриба здоровим людям не становить загрози для здоров’я.

Однак можливі ризики можуть бути пов’язані з надмірним вживанням алкоголю. Через можливість виникнення токсичних реакцій у деяких людей, споживання комбучі протипоказано матерям, що годують, вагітним жінкам, дітям до 4 років, пацієнтам з ВІЛ та нирковою недостатністю.


Реклама

Популярні матеріали

Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву


Новорічний френч: трендовий святковий манікюр


Це база: чорні пуховики, які ніколи не вийдуть з моди


Читайте також
Популярні матеріали