Українська food-терапевтка та дієтологиня Катерина Толстикова руйнує популярні міфи про користь фруктів і не тільки.
1. Чи потрібно їсти фрукти? Так, потрібно, тому що це джерело різних поліфенолів (стильбени + флаваноли, флавані, флавони, ізофлавони та антоціанідіни). Саме тому всі фрукти різних кольорів! Чим більше різноманітності на вашій фруктовій тарілці, тим більше антиоксидантів та ефективніша профілактика онкології, хвороб серця, ШКТ та нервової системи.
2. Скільки? Це питання індивідуальне, але! Бажано не переїдати фрукти, тому що крім води, клітковини та антиоксидантів у них міститься ще й велика кількість фруктози. Нагадую, що надлишок фруктози веде до подагри, інсулінорезистентності та навіть ожиріння, якщо добове споживання нутрієнтів більше, ніж треба. Оптимально — 200-300 г/добу фруктів + 100-200 г ягід. Але знову-таки це дуже усереднені норми.
3. Як? Свіжі або заморожені — при будь-якій термообробці/сушінні кількість поліфенолів знижується дуже сильно.
4. Коли їсти? Та коли завгодно! Цього «екватора» не існує. Після 15:00 нічого не відкладається і нічого не відбувається, якщо за добу ви не переїдаєте в принципі. Бажано їсти під час прийомів їжі, тому що перекушування фруктами без нічого загрожує стрибками інсуліну, що недобре. Не їжте фрукти натще — шлунок дякую не скаже, бо соляна кислота продукується в першу чергу на білок.
5. Чи можна змішувати диню/кавун чи загалом усі фрукти? Так! Роздільне харчування — це марення, до того ж недоведене.
6. Зелені та червоні яблука містять приблизно однакову кількість фруктози, але різні антиоксиданти.
7. Нічого не бродить у шлунку, оскільки процес бродіння можливий у кишківнику, і не лише через фрукти. Більшість населення планети страждає на дефіцит ферментів на цукор, тому його надлишок призводить до дискомфорту. Дефіцит ензиму альдолази В у печінці не може метаболізувати (найчастіше це генетика), а кишківник не може нормально засвоювати. Тоді фруктоза стає їжею бактерій, викликаючи гази, спазми, здуття, діарею тощо.
8. Небезпечна фруктоза не з фруктів, а з сиропів, сухофруктів, у вигляді сухого порошку тощо, оскільки її надлишок може викликати жировий гепатоз.
9. Банани та виноград — можна, і при зниженні ваги (жирової тканини) теж!