20 продуктів для профілактики дефіциту вітамінів

Поради для холодної пори року від зіркового дієтолога

Які продукти та вітамини в раціоні здатні на профілактику дефіциту вітамінів, знає зірковий дієтолог Наталія Самойленко:

Відсутність сонця, холод, вірусні та іншої природи захворювання, зменшення активності роблять свою справу. А ми зробимо свою і поділимося корисними ідеями, як максимально компенсувати нестачу мікронутрієнтів восени.

1. Вітамін Д («сонячний вітамін»)

Допомагає засвоювати та метаболізувати кальцій та фосфор, сприяє правильному розвитку клітин. Окрім того, є регулятором обміну речовин, невід’ємною частиною імунної підтримки, а також сприяє покращенню настрою, стійкості до захворювань, нормальному росту кісток та зубів, зменшує відчуття втоми.

Добова профілактична доза — 2-3 тис. МО.

Тому частіш за все необхідно окрім вживання багатих на його вміст продуктів харчування додавати прийом препарату в дозуванні, необхідному для покриття наявних дефіцитів або ж для оптимізації імунних процесів.

Джерело:

• лосось (100 г дикого — 988 МО, вирощенного — 250 МО);

• оселедець (100 г — 216 МО);

• скумбрія (100 г — 360 МО);

• печінка тріски (1 ч. л. — 448 МО);

• яєчні жовтки (жовток промислових курей — 37 МО, домашніх та вільного вигулу — у 4-6 рази вищі рівні), збагачені молоко, йогурти, крупи

2. Вітамін С

Не зменшує ризик захворіти, однак прямопропорційно впливає на тяжкість симптомів та скорочує тривалість захворювання. Потужний антиоксидант, який до того ж впливає на здоров’я шкіри. Життєво важливий для синтезу колагену, сполучної тканини, кісток, зубів та дрібних судин.

Добова потреба (DV) для дорослих 90 мг.

Джерело:

• шипшина (100 г = 426 мг віт. С);

• перець чилі (зелений — 109 мг, червоний — 65 мг);

• чорна смородина (у 100 г ягоди — 181 мг);

• ківі (100 г — 93 мг);

• лимон (100 г — 77 мг)

3. Вітамін А

Грає важливу роль у підтримці зору, для росту, імунної функції та репродуктивного здоров’я.

Добова потреба (DV) для дорослих 900 мкг.

Джерело:

• печінка яловича (1 шматочок — 6421 мкг)

• печінка тріски (1 ч. л. — 1350 мкг)

• козячий сир (100 г — 407 мкг)

• вершкове масло (1 ст. л. — 97 мкг)

4. Вітамін Е (альфа-токоферол)

Захищає клітини від оксидативного стресу. Якщо ви не отримуєте його достатньо, схильність до інфекцій, погіршення зору та до м’язової слабкості зростає.

Добова потреба для дорослих — 15 мг.

Джерело:

• олія зародків пшениці (1 ст. л. — 2о мг)

• мигдаль (1 ст. л. — 7,3 мг)

• олія фундука (1 ст. л. — 6,3 мг)

• мигдальне масло (1 ст. л. — 5,3 мг)

• кедрові горіхи (1 ст. л. — 2,7 мг)

• авокадо (100 г — 2,1 мг)

• форель (100 г — 2,8 мг)

5. Вітаміни групи В

Зокрема, вітамін В12 відіграє важливу роль для ерітроцитів, хімічних речовин мозку — нейромедіаторів, які можуть позитивно впливати на настрій та інші функції мозку. Низький рівень пов’язаний з депресією, м’язовою слабкістю, «повзанням мурашок» по шкірі.

Джерело:

• лосось

• листова зелень (особливо шпінат — фолієва кислота В9)

• печінка

• яйця

• молоко та молочні продукти

• яловичина

• молюски (В1, В2, В3, В9, у 100 г міститься 1648% від референтного щоденного вживання вітаміну В12)

• бобові (фолати)

• курка та індичка (В3 та В6).


Реклама

Популярні матеріали

Шукайте свіжий випуск ELLE Decoration


10 трендових манікюрів для коротких нігтів на весну 2024 року...


Стилістка Марина Мартинів запустила платформу FÉMATCH для пошуку...


Читайте також
Популярні матеріали