Перехід на чай із трав і квітів — чудовий крок для початку здорового життя. У такому напої немає кофеїну, проте міститься багато інших стимуляторів, а також вітамінів, мікроелементів і антиоксидантів. Трав`яні настої можуть стати не лише заміною традиційним чаям та каві, а й новим натуральним детокс-засобом на кожен день, що очищає організм від токсинів і додає енергії. Такі зміни в раціоні швидко поліпшать стан вашого здоров`я і зовнішній вигляд.
10 трав`яних чаїв для відчутного релакс-ефекту
Тулсі
Або індійський базилік, який з давніх-давен вважається чудовим антиоксидантом, що запобігає процесам старіння та вивільняє вільні радикали, які провокують неправильне функціонування систем організму, запальні процеси в усіх тканинах, включно з нервовою системою та клітинами мозку. Крім того, базилік — потужний адаптоген, здатний підбадьорити не гірше за чашку міцної кави. На смак тулсі схожий на димний чорний чай.
М`ята
У народній медицині м`яту використовують як засіб для заспокоєння нервової системи, нормалізації тиску та усунення важкості в шлунку в разі утрудненого травлення. Одночасно з перерахованими вище ефектами ментол у складі листя підбадьорить, додасть сил і простимулює діяльність мозку.
Гібіскус
Чай краси — так його називають за вітамін Р, що міститься у складі. Відвар із цієї рослини можна використовувати як м`який тонік для обличчя (домашній варіант знаменитої «рожевої води»). Крім того, гібіскус — мультикомплекс для серцево-судинної системи, який підвищує витривалість серцевого м`яза, зміцнює судини, а також знижує алергійні реакції та виводить токсини, що накопичилися в організмі.
Чебрець
Чай із чебрецю цінний бактеріальними властивостями. Він дезінфікує та очищає слизові оболонки організму, м`яко доглядаючи за ними та відновлюючи тканини. Пам`ятаємо, що здоров`я шлунково-кишкового тракту — запорука здорової та осяяної шкіри. Взимку такий чай також здатний впоратися із запальними процесами верхніх дихальних шляхів.
Липа
Жарознижувальний і потогінний засіб, який виводить накопичені шлаки та холестерин. Має бактерицидну властивість і заспокійливий ефект. Також липовим відваром лікують проблемну шкіру, а міцний настій використовують як тонік перед сном. Не менш корисними є і ванни з липовим відваром, які знімуть дискомфорт і біль у шлунку та кишківнику та зроблять шкіру м`якою і ніжною.
Фенхель
Бульба фенхелю — смачний інгредієнт багатьох страв. Для приготування чаю заварюють цвіт, листя, стебла або насіння рослини. Такий напій очищає тканини організму, зв`язує і виводить солі важких металів, шлаки з кишківника, токсини, паралельно нормалізує роботу шлунка. Найм`якший смак розкривається у насіння фенхелю. Спробуйте додати 1/2 чайної ложки до будь-якого іншого трав`яного чаю.
Ромашка
Ромашковий чай заспокоює, діє як антимікробний і протизапальний засіб, містить аскорбінову, саліцилову кислоту, каротин. Його активно застосовують у фітотерапії для зниження тиску і зняття головного болю. Чашка ромашкового чаю на день урегулює сон, усуне наслідки похмілля і вилікує запальні захворювання горла.
Шавлія
Часто відома як сальвія, здавна вважається жіночим фітогормоном. Вона регулює гормональний фон, має стимулювальну дію, показана в разі клімаксу. Крім того, шавлія м`яко доглядає за слизовою оболонкою шлунка і судинами. Його можна додавати в невеликих кількостях в інші трав`яні чаї — спробуйте поєднання з липою, м`ятою або чабером.
Чабер
Чабер (не плутати з чебрецем) — пряна трава, в кулінарії використовують листя, стебла і квіти молодих пагонів. Такий напій допоможе швидше відновлювати клітини печінки, зніме головний біль і тонізує весь організм. Альтернативний спосіб застосування — ароматні ванни з чаєм. Спробуйте заварити 1 л міцнішого відвару з чаберу і приймайте з ним гарячу ванну мінімум 15 хвилин перед сном.
Лаванда
Квіти цієї рослини гарні не тільки в ароматерапії. Їх можна додавати в десерти, салати, чай, адже лаванда — надійний помічник у моменти перепаду настрою в період жіночого циклу. Гарячий чай з лавандою зніме напругу, нормалізує сон, підлікує застуду і приведе до ладу тиск, а ще роботу печінки та жовчного міхура. Якщо смак здасться вам надто інтенсивним, спробуйте змішати трохи квітів лаванди з чебрецем або базиліком або ж пийте чай з лавандовим медом.