Це «ВАУ»: інтер’єр першого в ОАЕ ресторану української кухні Yoy

Знайомити світ із традиціями України через символи, але без шароварщини — такою бачать свою гастродипломатичну місію власники Yoy 

У ресторані Yoy, який відкрився в Дубаї минулого листопада, немає випадкових речей, кожен елемент символічний. Дизайн-студія YOD Group, яка працювала над інтер’єром закладу, прагнула показати українські традиції крізь призму сучасності та мінімалізму. Аби уникнути шаблонів і культурного спрощення, віднайти унікальне бачення, дизайнери занурилися в суть української естетики та обрали декілька ключових образів: хату-мазанку, піч, глечик і лелече гніздо.

Власники Yoy запевняють, що тут навіть стіни лікують: спеціально для будівництва ресторану з України привезли понад чотири тонни матеріалів

«Для нас було важливо дотриматися мінімалізму і не переобтяжити простір деталями. Хотілося знайти символи іншого порядку та проявити українські образи в сучасному, навіть дещо наївному осмисленні», — зазначає артдиректор YOD Group Дмитро Бонеско.

Формула інтер’єру YOY: світлі стіни, масивні дерев’яні меблі та переосмислені традиційні образи

Відкрита кухня, облаштована навколо дров’яної печі, завжди була серцем української оселі. Для оздоблення печі у Yoy було використано чотири тисячі кахлів, які на замовлення створила народна українська художниця Оксана Чепурна. Плитка виготовлялася на Львівській кахлярні, що працює вже понад сто років. Дерев’яний стіл у центрі зали також унікальний: його довжина сягає тринадцяти метрів, щоб помістилися багато рідних і друзів. Інсталяція з гілок над столом символізує лелече гніздо. За народними повір’ями, родина, у чиєму дворі вгніздився цей птах, буде щасливою.

На одній зі стін Yoy розміщена горизонтальна композиція з глиняних ємностей. Глечики різних форм також були виготовлені майстром із Закарпаття. Інше залучення крафтових традицій — вовняний текстиль, що створює відчуття затишку й тактильності. Килими ручної роботи з натуральної та екологічно чистої вовни були виготовлені в українському містечку в Карпатах також спеціально для Yoy. Серед декору — справжня українська трембіта: наш музичний інструмент визнано найдовшим у світі.

Основним кольором у дизайні обрали білу глину, відтворену в матовому тинькуванні на стінах ресторану. Такий прийом ніби переносить відвідувачів до хати-мазанки. Відкриті вентиляційні труби під стелею вкриті фактурним акустичним матеріалом у тон зі стінами.

Сучасний мінімалістичний інтер’єр з великою кількістю деревини нагадує українську хату з глечиками ручної роботи

Лаконічна естетика Yoy з великою кількістю натурального дерева та переосмисленими традиційними образами помітно контрастує з притаманним Дубаю холодним урбаністичним глянцем. Однак це не завадило ресторану менше ніж за рік перетворитися на культурний хаб — усі події навколо життя українців в Еміраті проходять саме тут. 

«Ми запрошуємо відомих українських шефів і робимо звані pop-up вечері, майже щотижня влаштовуємо гучні концерти, де лунає виключно українська музика (часто за участі наших вітчизняних артистів), організовуємо бізнес-сніданки та майстер-класи. Навіть перша леді України Олена Зеленська вже проводила тут офіційну зустріч з арабськими міністерками та писала про наш заклад. Окрім цікавих сучасних подач у нас ще є сезонні пропозиції. Ми завжди дивуємо та прагнемо, щоб через Yoy дізнавалися про Україну майбутнього», — розповідає співвласник закладу Павло Мороз.

Павло Мороз, співвласник компанії Moderza, бренд-шеф ресторанів Yoy та Argentina Grill

Сьогодні в ресторані більшість працівників — українці: з початком повномасштабного вторгнення компанія Moderza перевезла сюди 40 своїх співробітників, забезпечила житлом і новим місцем роботи. «Звичайно, велика війна змінила наші пріоритети, тепер щодня ми працюємо на Перемогу, розуміємо всю відповідальність, яка лежить на нас як на єдиному закладі з українською душею в усьому регіоні, — наголошує Павло Мороз. — Серед найбільших викликів, що стоять перед нами, — саме популяризація української кухні, про яку насправді не так багато знають у світі. Араби та індуси, яких у цій країні більшість, не дуже схильні до гастрономічних експериментів: деякі рідні для нас смаки й поєднання їм взагалі незрозумілі. Тож нам доводиться пояснювати, експериментувати надалі та дивувати. Бо Yoy — це українське «вау!» Адже хто, як не українці тут, можуть найкраще розповісти про свою батьківщину?»


Реклама

Популярні матеріали

Одна сумка, яку полюбили всі модниці цієї осені


Благодійні ініціативи до місяця обізнаності про рак молочної...


Що, як і коли їсти для схуднення без дієти?


Читайте також
Популярні матеріали