Це «ВАУ»: інтер’єр першого в ОАЕ ресторану української кухні Yoy

Знайомити світ із традиціями України через символи, але без шароварщини — такою бачать свою гастродипломатичну місію власники Yoy 

У ресторані Yoy, який відкрився в Дубаї минулого листопада, немає випадкових речей, кожен елемент символічний. Дизайн-студія YOD Group, яка працювала над інтер’єром закладу, прагнула показати українські традиції крізь призму сучасності та мінімалізму. Аби уникнути шаблонів і культурного спрощення, віднайти унікальне бачення, дизайнери занурилися в суть української естетики та обрали декілька ключових образів: хату-мазанку, піч, глечик і лелече гніздо.

Власники Yoy запевняють, що тут навіть стіни лікують: спеціально для будівництва ресторану з України привезли понад чотири тонни матеріалів

«Для нас було важливо дотриматися мінімалізму і не переобтяжити простір деталями. Хотілося знайти символи іншого порядку та проявити українські образи в сучасному, навіть дещо наївному осмисленні», — зазначає артдиректор YOD Group Дмитро Бонеско.

Формула інтер’єру YOY: світлі стіни, масивні дерев’яні меблі та переосмислені традиційні образи

Відкрита кухня, облаштована навколо дров’яної печі, завжди була серцем української оселі. Для оздоблення печі у Yoy було використано чотири тисячі кахлів, які на замовлення створила народна українська художниця Оксана Чепурна. Плитка виготовлялася на Львівській кахлярні, що працює вже понад сто років. Дерев’яний стіл у центрі зали також унікальний: його довжина сягає тринадцяти метрів, щоб помістилися багато рідних і друзів. Інсталяція з гілок над столом символізує лелече гніздо. За народними повір’ями, родина, у чиєму дворі вгніздився цей птах, буде щасливою.

На одній зі стін Yoy розміщена горизонтальна композиція з глиняних ємностей. Глечики різних форм також були виготовлені майстром із Закарпаття. Інше залучення крафтових традицій — вовняний текстиль, що створює відчуття затишку й тактильності. Килими ручної роботи з натуральної та екологічно чистої вовни були виготовлені в українському містечку в Карпатах також спеціально для Yoy. Серед декору — справжня українська трембіта: наш музичний інструмент визнано найдовшим у світі.

Основним кольором у дизайні обрали білу глину, відтворену в матовому тинькуванні на стінах ресторану. Такий прийом ніби переносить відвідувачів до хати-мазанки. Відкриті вентиляційні труби під стелею вкриті фактурним акустичним матеріалом у тон зі стінами.

Сучасний мінімалістичний інтер’єр з великою кількістю деревини нагадує українську хату з глечиками ручної роботи

Лаконічна естетика Yoy з великою кількістю натурального дерева та переосмисленими традиційними образами помітно контрастує з притаманним Дубаю холодним урбаністичним глянцем. Однак це не завадило ресторану менше ніж за рік перетворитися на культурний хаб — усі події навколо життя українців в Еміраті проходять саме тут. 

«Ми запрошуємо відомих українських шефів і робимо звані pop-up вечері, майже щотижня влаштовуємо гучні концерти, де лунає виключно українська музика (часто за участі наших вітчизняних артистів), організовуємо бізнес-сніданки та майстер-класи. Навіть перша леді України Олена Зеленська вже проводила тут офіційну зустріч з арабськими міністерками та писала про наш заклад. Окрім цікавих сучасних подач у нас ще є сезонні пропозиції. Ми завжди дивуємо та прагнемо, щоб через Yoy дізнавалися про Україну майбутнього», — розповідає співвласник закладу Павло Мороз.

Павло Мороз, співвласник компанії Moderza, бренд-шеф ресторанів Yoy та Argentina Grill

Сьогодні в ресторані більшість працівників — українці: з початком повномасштабного вторгнення компанія Moderza перевезла сюди 40 своїх співробітників, забезпечила житлом і новим місцем роботи. «Звичайно, велика війна змінила наші пріоритети, тепер щодня ми працюємо на Перемогу, розуміємо всю відповідальність, яка лежить на нас як на єдиному закладі з українською душею в усьому регіоні, — наголошує Павло Мороз. — Серед найбільших викликів, що стоять перед нами, — саме популяризація української кухні, про яку насправді не так багато знають у світі. Араби та індуси, яких у цій країні більшість, не дуже схильні до гастрономічних експериментів: деякі рідні для нас смаки й поєднання їм взагалі незрозумілі. Тож нам доводиться пояснювати, експериментувати надалі та дивувати. Бо Yoy — це українське «вау!» Адже хто, як не українці тут, можуть найкраще розповісти про свою батьківщину?»


Реклама

Популярні матеріали

Яке взуття обирають на зиму модниці: 28 найстильніших варіантів...


Осінній вікенд у Львові: гід найкращими локаціями 


Анджеліна Джолі вперше за три роки вийшла на червону доріжку в...


Читайте також
Популярні матеріали