«Я провів невелике опитування, запитав у своїх знайомих не кулінарів, що таке пастернак і який він на смак. І лише 2 особи з 10 відповіли правильно. Дивно, адже еталон українського смаку — це однозначно пастернак. Варто його один раз спробувати, як потім почнете вирізняти в інших стравах. Я знаю багато рецептів з пастернаком, але мушу визнати, найпростіший — запекти в духовці, і він є найсмачнішим. Усе тому, що запікання робить цей коренеплід м`яким і посилює його солодкий смак. Крім того, що пастернак смачний, цей коренеплід ще й корисний, як зазначають дієтологи», — каже Євген Клопотенко.
Чим корисний пастернак?
Пастернак — чудове джерело вітаміну С, К, а також фолієвої кислоти. У складі є розчинна та нерозчинна клітковина, яка необхідна для нормальної роботи шлунково-кишкового тракту. Пастернак може бути одним із інгредієнтів крем-супу. Мені подобається поєднувати його з картоплею та морквою, а посилювати смак куркумою, мускатним горіхом, сіллю та перцем. Спробуйте і ви приготувати такий простий, але смачний крем-суп із пастернаку. На його приготування витратите лише 35 хвилин
У 100 г пастернаку міститься всього 47 ккал, він на 80% складається з води. Цей коренеплід ідеальний для здорового харчування, щоб урізноманітнити свій раціон. У складі також є калій, який необхідний для нормальної роботи серцево-судинної системи, а вітаміни С та Е діють як антиоксиданти — усувають чи нейтралізують вільні радикали. З пастернаку можна приготувати пюре, вийде дуже смачний і простий гарнір до м`ясних та рибних страв. Усі інгредієнти як для картопляного пюре, але пюре з пастернаку я рекомендую перебити блендером або пропустити через дрібне сито, щоб консистенція вийшла максимально ніжною.
Вітамін С і В9, а також залізо у складі пастернаку роблять його профілактичним засобом у боротьбі з анемією. Пастернак можна навіть смажити. Все, що необхідно, — очистити і нарізати смужками, а потім відправити на сковороду зі олією. У процесі посолити та поперчити. Мені ще подобається додати карі.
Запечений пастернак зі сметанним соусом
Складові
4 корені пастернаку
4 ст. л. сметани
4 чорнослив
сіль за смаком
Еталон українського смаку. Готуємо запечений пастернак із сметанним соусом: покроковий рецепт
Візьміть 4 корені пастернаку, помийте та очистіть. Я взяв середнє коріння, ви можете взяти будь-яке. І відразу вмикайте духовку розігріватися до 180 градусів.
Кожен корінь добре натріть сіллю та загорніть у фольгу. Поставте запікатись при температурі 180 градусів 45-50 хвилин.
Поки пастернак запікається, приготуйте смачний соус. Візьміть 4 шт. чорносливу і дрібно наріжте, а потім додайте до них 4 ст. л. сметани. Перемішайте. Соус готовий.
Пастернак приготувався, розгортайте фольгу, діставайте коріння, викладайте на тарілку, а зверху поливайте сметанним соусом.