У День Києва — свято, що традиційно пахне свіжоспеченою перепічкою, кремовим київським тортом і легендарними горішками у формі каштана, — ми пропонуємо нову гастрономічну інтерпретацію столичного десерту. Food-блогерка Антоніна Лотайко створила альтернативу звичним київським солодощам: елегантне терамісу, прикрашене каштаном — як відсилання до головного символу міста. Вишуканий, сучасний і водночас сповнений сенсів смак, що має всі шанси стати новою київською класикою.
Час приготування: 20–30 хвилин
Час охолодження: мінімум 3-4 години
Порції: 6–8
Інгредієнти:
4 яєчні жовтки
2-3 ст.л. цукрової пудри
1 ч.л. ванільного екстракту
250 г маскарпоне
250 г жирних вершків
250 мл міцної кави
1 ст.л. міцного алкоголю (коньяк, ром або амарето) — за бажанням
Печиво савоярді (приблизно 200 г)
Какао для присипки
Спосіб приготування:
Заздалегідь зваріть міцну каву, остудіть її. За бажанням додайте алкоголь — це додасть глибшого смаку.
Приготуйте крем:
За допомогою вінчика збийте жовтки з цукровою пудрою та ваніллю, додайте маскарпоне та добре перемішайте, щоб не було грудочок.
В окремій мисці збийте вершки до м’яких піків і акуратно введіть їх у сирну масу, обережно перемішуючи рухами зверху вниз.
Тепер можна збирати десерт. Для цього підійде форма приблизно 20-21 см.
На дно форми викладіть трохи крему та рівномірно розподіліть.
Швидко занурюйте савоярді (цукровим боком донизу) в охолоджену каву (буквально на секунду) і викладайте щільно один до одного по всій формі.
Покрийте шар печива половиною крему, розрівняйте.
Повторіть: ще один шар печива, змоченого в каві, та друга половина крему.
Зверху покладіть трафарет і присипте какао. Зніміть трафарет.
Поставте в холодильник щонайменше на 4 години, а краще на ніч, щоб десерт добре застиг і смаки поєдналися.
Якщо замінити каву на полуничне пюре, то вийде не менш смачна літня версія полуничне тірамісу. Це дуже смачно, обов`язково спробуйте!