«Я люблю готувати на сніданок страви з яєць. Роблю це доволі часто і ділюся рецептами з вами. Це може бути просто яєчня з кількох яєць із сіллю та перцем, класичний французький омлет чи яйце пашот. Сьогодні ж буде трохи незвичний варіант — приготуємо японський омлет тамагоякі. Це солодкуватий та трохи пікантний рулет з яєць, за технікою приготування трохи схожий на французький, але він має кілька шарів. Омлет тамагоякі обожнюють японські діти та дорослі, та й ви теж могли куштувати його як частину сніданку в японському стилі або разом із суші.
З японської «тамаго» означає «яйця», а «які» — «гриль». Омлет тамагоякі передбачає процес, коли кожна невеличка порція яєчної суміші виливається на розігріту пательню та згортається у рулет, утворюючи багатошарову структуру. Зазвичай тамагоякі готують на квадратній чи прямокутній пательні, а шари загортають за допомогою паличок. Але я готував на звичній для нас круглій пательні та використовував лопатку. Версій японського омлету також існує кілька. У кожній варіації використовуються дещо інші інгредієнти, різні співвідношення приправ та способи приготування. Я обрав варіант, коли яйця змішуються із соєвим соусом, цукром та невеликою кількістю води. В інших версіях можуть додаватися мірін, саке, пюре з морепродуктів чи традиційний японський бульйон дасі. Замість останнього я вирішив використати ікру дикого минтая Аляски, яку виклав на шматочки готового омлету. Вийшло надзвичайно смачно та поживно!» — ділиться Євген Клопотенко.
У чому користь ікри минтая?
У нас дуже люблять червону ікру, менше знають про чорну, а от про ікру минтая взагалі часто забувають. Але дарма, бо вона дуже смачна та корисна. Минтай — це дика риба, яку не вирощують спеціально, тому й харчується вона різноманітною природною їжею: більш мілкими рибинами та планктоном. Завдяки цьому і сама риба, і ікра містять набагато більше вітамінів, зокрема В12, кальцію та омега-3 жирних кислот. Тож сміливо додавайте ікру минтая до звичних страв, так ви зробите їх більш поживними та смачними. І це можуть бути не лише канапки чи омлет, як у сьогоднішньому рецепті. Сміливо експериментуйте та додавайте ікру дикого минтая Аляски до салатів, пасти, млинців, супів і навіть піци.
Як приготувати японський омлет
Інгредієнти:
3 яйця
1-2 ст. л. олії
1 дрібка солі
1 ст. л. соєвого соусу
½ ч. л. цукру
3 ст. л. води
1 банка ікри минтая Аляски (для подачі)
Як приготувати японський омлет тамагоякі:
Підготуйте всі інгредієнти для приготування японського омлету з ікрою минтая Аляски. Ікра чудово доповнить злегка солодкий смак омлету.
У маленьку мисочку всипте ½ ч. л. цукру та дрібку солі. Влийте 1 ст. л. соєвого соусу та 3 ст. л. води. Перемішайте, аби цукор і сіль розчинилися.
У більшу миску вбийте 3 яйця. Влийте суміш із соєвим соусом та перемішайте виделкою до однорідності.
Розігрійте пательню та змастіть її невеликою кількістю олії за допомогою кулінарного пензлика. Можете використати спеціальний спрей або просто паперову серветку. Зменште вогонь до невеличкого.
Далі влийте на пательню трохи яєчної суміші — приблизно 1/3 частину. Я роблю японський омлет з трьох яєць, якщо ви хочете зробити його більш щільним, використовуйте більше яєць. Тоді виливайте спершу менше яєчної суміші.
Коли перший шар омлету схопиться, обережно згорніть його в рулет та зсуньте на край пательні.
Знову змастіть вільну частину пательні олією та вилийте другу третину яєчної суміші. Смажте омлет на маленькому вогні, аби перший та другий шари не встигли пригоріти.
Так само дайте яйцям трохи підсмажитися. Потім загорніть зверху на рулет, що ми сформували з першого шару яєць. Ще раз змастіть вільну частину пательні олією за допомогою пензлика.
Влийте на пательню останню третину суміші з яєць, соєвого соусу та цукру з водою.
Коли яєчна суміш схопиться, згорніть її так само, як і попереднього разу. У вас вийде яєчний рулет з трьох шарів.
Готовий рулет викладіть на тарілку та розріжте на поперечні шматочки приблизно однакової товщини. Викладіть зрізами вгору та зверху покладіть приблизно по чайній ложці ікри минтая Аляски.