Як обрати дійсно смачний трендовий дубайський шоколад, який підкорив TikTok

Дубайський шоколад заполонив ринок, однак що більше його стає, то складніше обрати справді якісний, смачний, хрусткий і водночас вологий та не надто солодкий

Наприкінці 2024 року дуже популярним у TikTok став дубайський шоколад. Спочатку всі подумали, що цей тренд, як і більшість трендів із соцмереж, швидко згасне. Однак інтерес до модного дубайського шоколаду не втрачається і у 2025 році — блогери та прості користувачі із задоволенням знімають відео з тестуванням декількох плиток шоколаду в пошуках солодкого фаворита.

«Знайти смачний дубайський шоколад» перетворилося на завдання із зірочкою: підприємливі виробники масово почали випускати цей десерт. Так «дубайський шоколад» заполонив ринок, однак що більше його стає, то складніше обрати справді якісний, смачний, хрусткий і водночас вологий та не надто солодкий. 

Ось чому в Google-пошуковику випадають тисячі посилань за запитами: «У чому особливість дубайського шоколаду?», «У чому фішка дубайського шоколаду?», «Що таке дубайський шоколад?» та «Чому дубайський шоколад так дорого коштує?».

Чому весь світ звела з розуму шоколадка, beauty-редакторка ELLE.UA Олена Медвінська дізнавалася у засновниці та СЕО бренду крафтового шоколаду BOGI CACAO Єви Галайди.

Для початку прояснимо, що таке цей модний дубайський шоколад. Як він з`явився?

Дубайський шоколад — це шоколадний корпус, який містить начинку з фісташкової пасти та хрусткого смаженого тіста катаїфі. Тренд на цей шоколад прийшов в Європу з Арабських Еміратів. 

Як ви думаєте, чому він завдячує такою неймовірною популярністю?

Це абсолютно нове поєднання смаків і текстур для нас. Наче звичайні інгредієнти, проте раніше ніхто не поєднував їх саме таким чином. Впевнена, що саме це так вабить людей — можливість отримати новий цікавий смаковий досвід. 

Яким критеріям має відповідати шоколад, щоб мати право так називатися?

Як виробник справжнього шоколаду, ми вважаємо, що шоколадом може називатися винятково той продукт, який був створений з какао-бобів та якісного какао-масла, без додавання хімічних добавок, таких як загущувачі, ароматизатори, консерванти. Справжній шоколад складається, як правило, з какао-масла, какао-бобів і цукру (ми використовуємо тільки дорогі види цукру — тростинні та кокосовий), якщо це молочний шоколад, то додається ще сухе молоко (ми використовуємо кокосове). Важливо зазначити, що шоколад не має містити пальмової олії чи будь-яких інших замінників какао-масла.

Якщо ж у складі на першому місці цукор, а далі йде цілий список незвичних Е-добавок, то таку плитку можна вважати неякісним десертом, але ж ніяк не шоколадом. Звертайте увагу на термін зберігання — він має бути коротким: білий та молочний — до 6 місяців, чорний — до 12 місяців. Довше може зберігатися шоколад, який містить консерванти.

Ми в BOGI CACAO створюємо шоколад за філософією bean-to-bar. Йдеться про повний контроль процесів виготовлення плиток, і виглядає він так: 

  • Ми закуповуємо преміальні какао-боби Criollo великими партіями.
  • Перебираємо вручну, щоб до шоколаду потрапили лише відбірні боби.
  • Обсмажуємо їх за певних температур, щоб розкрити смак.
  • Очищаємо та подрібнюємо в спеціальному млині.
  • Далі боби з іншими інгредієнтами відповідно до рецепта шоколаду до 72 годин перетираються в меланжері (це такий пристрій з кам`яними жорнами, що невпинно перетирають).
  • І навіть це не кінець процесу. Після того як усі сухі інгредієнти перетворилися в шоколад, ми його темперуємо. Темперування — це процес контрольованого нагрівання та охолодження шоколаду для отримання стабільної кристалічної структури какао-масла в ньому. Ця дія робить шоколад стабільним до спеки, більш хрустким.
  • Тільки після цього шоколад заливають у форми. 

Ось такий вигляд має процес створення справжнього шоколаду.

Сьогодні на ринку — сотні продуктів, які називаються «дубайський шоколад». Як не заблукати в цьому розмаїтті? Нижче якої вартості не може опускатися цінова політика на якісний дубайський шоколад?

Перш за все варто обирати за складом: окрім якісного шоколаду з какао-бобів, смак плитці забезпечує ще смачна фісташкова паста. Тут теж багато підводних каменів. Ми перепробували багато постачальників, перш ніж знайшли дійсно якісну, ароматну і свіжу фісташку, з якої й робимо пасту. 

Ще одна особливість дубайського шоколаду — він більш смачний, коли свіжий. Тому звертайте увагу на терміни придатності. На ринку багато виробників, які роблять плитки, що можуть зберігатися роками через додавання консервантів, проте смаки свіжої плитки дубайського шоколаду і тої, що зберігається навіть декілька місяців, дуже різні.

Вартість дубайського шоколаду від BOGI CACAO — 350 грн за 75 г. Це оптимальне поєднання ваги та ціни. Зручний об’єм дозволяє з’їсти її за один раз самому або розділити з кимось. Ми могли б зробити плитку 200 г, проте її ціна була б понад 1000 грн, що зробить менш доступною для більшості. Ціль мого бренду BOGI CACAO — щоб справжній шоколад могли дозволити собі якомога більше людей. 

З яких інгредієнтів повинен складатися дубайський шоколад?

Якісний справжній шоколад (молочний або чорний), фісташкова паста зі свіжих горіхів, смажене на кокосовій олії тісто катаїфі. І це все!

Дубайський шоколад готують тільки з молочного шоколаду?

Ні, він може бути також із чорним шоколадом. Вже зараз ми працюємо з командою над розширенням лінійки дубайських плиток — одна з них буде в чорному шоколаді.

Яким має бути термін зберігання справжнього дубайського шоколаду?

Справжній дубайський шоколад без хімічних добавок має зберігатися не більше двох місяців. 

Який справжній смак дубайського шоколаду?

Це абсолютно нове поєднання для смакових рецепторів: ніжний молочний шоколад розкривається солодкістю, далі ви відчуєте насичену фісташкову пасту, вона збалансує солодкість, і в кінці хрустке катаїфі доповнить смак, а його незвичайна текстура зробить цей досвід незабутнім.

Опишіть текстуру дубайського шоколаду, яка робить його унікальним.

Хрусткий корпус шоколаду, що починає танути після першого укусу, ніжна фісташкова паста та хрустке тісто катаїфі, яке по новому збалансовує текстури та змушує відчути більший спектр смаків.

Яким точно не повинен бути дубайський шоколад?

В дубайському шоколаді не має бути хімічних запахів, свіжа фісташка володіє насиченим, проте природним ароматом. Окремо шоколад не має нагадувати пластилін. Тісто катаїфі повинно бути хрустким, а фісташкова паста — нейтрального зеленого кольору, проте ніяк не яскравого салатового відтінку.


Реклама

Популярні матеріали

3 стильні формули з футболкою поло, які вам варто повторити цього...


7 правил, які допоможуть позбутися набряків і вивести воду з...


Антицелюлітне обгортання: 3 рецепти в домашніх умовах


Читайте також
Популярні матеріали